Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina

Noodkap drie bomen

Deze week kapt het Amsterdamse Bos drie bomen die ernstig zijn aangetast. Zij zijn niet meer te redden. Omdat er een verhoogde kans bestaat op afbreken is er geen andere mogelijkheid dan de boom te kappen.

Het gaat om:

  • Een zomerlinde uit de lindelaan bij de Duizendmeterweg. Deze is ernstig aangetast door een korsthoutskoolzwam. Uit onderzoek blijkt dat er een grote holte zit bij de stamvoet en dat hij lijdt onder de korsthoutskoolzwam. Er komt een nieuwe linde voor in de plaats.
  • Een Canadese populier op de Dagrecreatie. De onderkant van de stam is verrot. Er komt een zwarte populier voor in de plaats, deze soort komt van nature voor in Nederland.
  • Een grauwe abeel tegenover de Emmakade is ernstig aangetast door de platte tonderzwam. Er komt geen nieuwe boom voor terug op verzoek van hoogheemraadschap Rijnland. Het planten van nieuwe bomen bovenop de waterkering is niet toegestaan.

Paden tijdelijk gestremd

De paden die in de buurt van de te kappen bomen lopen zijn tijdelijk gestremd voor de kap. De grauwe abeel staat binnen de bebouwde kom van Amstelveen. Het Bos is in gesprek met de gemeente Amstelveen over de kap. De boom staat niet op de bomenlijst van Amstelveen waardoor geen vergunning voor noodkap nodig is. De andere twee bomen staan buiten de bebouwde kom. Voor hen geldt de Boswet, waardoor geen aparte kapvergunning nodig is.