Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina

Opknappen Zonneweide

Het naaktrecreatieterrein de Zonneweide in het Amsterdamse Bos is toe aan onderhoud. De werkzaamheden starten op maandag 17 augustus. Voorjaar 2021 gaat de weide weer open. Ook na de werkzaamheden blijft de Zonneweide een naaktrecreatieterrein.

Sleets terrein aangepakt

De oorspronkelijke drainage van het terrein dateert nog uit de aanlegperiode van het Bos en voldoet niet meer. Dit leidt tot problemen bij het onderhoud zoals maaien, snoeien, bestrijding van de eikenprocessierups en het legen van afvalbakken. Ook het meubilair is sleets. Met het ophogen van de weide, vernieuwing van de drainage en het opknappen van de picknicktafel en de vuilnisbakken kan de Zonneweide er weer heel wat jaren tegenaan. Het watertappertje blijft op het terrein staan.

Onderhoudsarm gras

Nieuw op de Zonneweide is het gebruik van onderhoudsarm gras. Dit gras is duurzamer in beheer en onderhoud. Het heeft een langere groeitijd dan regulier gras, maar het hoeft minder vaak te worden gemaaid. Dat is weer beter voor bezoeker, milieu en beheerkosten. Het is gunstig voor het nieuwe gras om zowel in de nazomer 2020 als in het voorjaar van 2021 te kunnen groeien. Daarom blijft het terrein na de werkzaamheden gesloten tot en met voorjaar 2021.

Uitvoering werkzaamheden

De werkzaamheden starten op maandag 17 augustus 2020. De Zonneweide is tijdens en na de werkzaamheden gesloten. De aannemer gebruikt een aantal parkeerplaatsen op de parkeerplaats Geitenboerderij om zand op te slaan. Werkverkeer van de aannemer rijdt langs de hoofdentree van het Bos en de Bosbaan en tussen de Zonneweide en de P Geitenboerderij.

Gekozen planning

De werkzaamheden worden uitgevoerd in de zomer. In het najaar is het terrein te nat om het werk succesvol uit te kunnen voeren. Ook is in de buurt van de Zonneweide werk van Waternet gepland, dat het werk aan de Zonneweide in de weg zou staan. Het moment van uitvoering is gekozen in overleg met de belangenorganisatie voor naaktrecreanten NFN. De NFN vindt het jammer dat bezoekers een deel van dit seizoen geen gebruik meer kunnen maken van de Zonneweide. Maar voor de NFN geldt dat de kwaliteit van het terrein verbetert en daar hebben alle bezoekers profijt van.

Alternatieve locaties voor naaktrecreatie

Er is gekeken naar een alternatieve locatie voor naaktrecreatie in het Bos. Vanwege de hoge bezoekersdruk en de te verwachten drukke zomer lukte het niet die te vinden. Wilt u naaktrecreëren deze zomer dan kunt u bijvoorbeeld uitwijken naar naaktstrand Spaarnwoude, naaktstrand Gaasperplas of naaktstrand Zilverstrand (bij Almere Poort).