Pad tot huidige pagina
De Boswinkel

Veel gestelde vragen over corona en het Bos (also in English)

Lees hier veel gestelde vragen met betrekking tot het coronavirus en het Amsterdamse Bos. For English: see below.

Geldt de avondklok ook in het Bos?

Ja, vanaf 23 januari geldt een avondklok van 21.00 uur 's avonds tot 4.30 uur 's ochtends. Ook in het Amsterdamse Bos. Deze zware maatregel moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus.

Zie voor meer informatie over deze extra maatregel: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/21/vanaf-zaterdag-23-januari-geldt-een-avondklok.

Zijn de toiletten open?

De openbare toiletvoorzieningen in het Amsterdamse Bos zijn nu gesloten. De openingstijden zijn van 1 maart tot 1 november.

Is De Boswinkel open?

Update: In verband met de landelijke corona-maatregelen is de Boswinkel voorlopig gesloten.

Voor vragen over het Amsterdamse Bos kunt u telefonisch op de reguliere openingstijden (wo-do-vr: 12-17u, za-zo: 10-17u) contact opnemen met de Boswinkel: 020-251 7840, of per e-mail: de­bos­win­kel@am­ster­dam.nl.

Activiteiten zijn voorlopig afgezegd, om reisbewegingen en verdere verspreiding van het virus te beperken.

Lees meer over de maatregelen in het liveblog van de gemeente: amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/coronavirus.

Mag je sporten in het Amsterdamse Bos?

  • Wandelen in het Bos mag met uw huishouden of in tweetallen, op 1,5 meter afstand.
  • Houd ook 1,5 meter afstand tot andere bezoekers.
  • Sporten in het Bos mag in tweetallen op 1,5 meter afstand of individueel. Groepstrainingen zijn niet toegestaan. Kinderen tot en met 17 jaar zijn daarvan uitgezonderd.

Kijk voor de laatste richtlijnen voor sporten in de buitenlucht op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport.

Voor vragen over topsport, zie: https://www.amsterdam.nl/sport/corona-en-sport/#hc42b0fbc-97f7-40e4-a11d-d58c181e4bb0.

Zijn de sporttoestellen beschikbaar?

Bezoekers kunnen weer gebruik maken van de sport- en trimtoestellen in het Amsterdamse Bos. Ook hier geldt: houd minimaal 1,5 meter afstand en was regelmatig uw handen met zeep. De sporttoestellen worden niet schoongemaakt door de Bosorganisatie. Hiervoor moet u zelf materiaal meenemen.

Kijk voor de laatste richtlijnen voor sporten in de buitenlucht op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport.

Ik zie groepen volwassenen sporten in het Bos, hoe zit dit?

Kijk voor de laatste richtlijnen voor sporten in de buitenlucht op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport.

Kunnen we zwemmen in het Bos?

Voor het natuurlijk zwemwater gelden de richtlijnen van de Rijksoverheid voor de openbare ruimte: wilt u een frisse neus halen, houd dan altijd 1,5 meter afstand tot elkaar en vermijd groepen. Kijk op zwemwater.nl voor de waterkwaliteit van de officiële zwemlocatie in de Grote Vijver.

Rijdt de Bosmobiel wel?

De organisator van de Bosmobiel heeft besloten om in 2021 het Bosmobielseizoen een maand later te starten: juni t/m september, onder voorbehoud van eventuele toekomstige maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Mogen we barbecueën in het Bos?

Barbecueën is vanaf 1 juli 2020 weer toegestaan in het Amsterdamse Bos.

Open vuur maken in het Amsterdamse Bos is niet toegestaan in verband met de schade, overlast en brandgevaar die dit met zich meebrengt. U mag barbecueën in het Amsterdamse Bos, mits andere bezoekers er geen hinder van ondervinden en er geen schade ontstaat. De barbecue moet 5 meter van de bosrand af staan. Plaats hem minstens 50 centimeter boven de grond, zodat het gras niet verschroeit.

U kunt ook gebruik maken van één van de 6 openbare barbecues. Deze staan op de Kleine en Grote Speelweide en de Dagrecreatie. U hoeft zelf alleen nog een rooster (minimaal 45 x 45 cm, maximaal 50 x 50 cm) en houtskool mee te nemen. Wegwerpbarbecues passen ook in deze vaste barbecues. Het is niet toegestaan hout uit het Bos voor de barbecue te gebruiken. Kampvuren en houtskoolvuurtjes zijn verboden.

Zijn de attracties en eet- en drinkgelegenheden in het Bos open?

Kijk voor informatie over de ondernemers in het Bos zoals de pannenkoekenboerderij en de geitenboerderij op hun website.

Mag een ruiter paardrijden in het Bos?

Kijk voor de laatste richtlijnen voor sporten in de buitenlucht op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport.

Zijn de maneges in het Bos open?

Kijk voor het laatste nieuws van de maneges op hun eigen website of facebookpagina.

Voor de laatste richtlijnen voor sporten in de buitenlucht, zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport.

Mogen maneges weer met groepen in het Bos paardrijden?

Kijk voor de laatste richtlijnen voor sporten in de buitenlucht op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport.

Welke evenementen in het Amsterdamse Bos gaan nog door?

Op de Boskalender vindt u een overzicht van de evenementen.

Kan ik een feestje organiseren in het Bos?

Neem voor het organiseren van een evenement contact op met onze eventmanagers, via het aanvraagformulier evenement.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/openbaar-en-dagelijks-leven.

Mag ik vissen in het Bos?

Volwassenen mogen in de buitenlucht sporten – dus ook vissen, mits zij 1,5 meter afstand van elkaar houden. U kunt op meerdere plekken uw hengel uitgooien in het Bos. U dient wel een visvergunning op zak te hebben en lid te zijn van de Amsterdamse Hengelsportvereniging. Zie ook: Vissen.

Worden de waterhappertjes in het Bos afgesloten vanwege corona?

Waternet beheert de waterhappertjes in het Bos. Zij volgen het uitgangspunt van het RIVM. De waterhappertjes blijven open omdat het risico niet meer of anders is dan met reguliere kranen. Wel is het verstandig hygiënisch met de kraan om te gaan (net zoals thuis), om maagdarmklachten te voorkomen.

Is de drijvende vlonder Amsterdecks open?

De nieuwe drijvende vlonder in het noorden van het Bos is weer open.

Worden de voetbaldoelen weer geplaatst?

De voetbaldoelen worden dit jaar niet geplaatst als gevolg van de noodverordening van de Veiligheidsregio van 26 maart 2020, om groepsvorming te voorkomen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Kan ik 's nachts parkeren?

Sinds 20 augustus 2020 is een aantal parkeerplaatsen in het Amsterdamse Bos tussen 00.00 en 06.00 uur verboden terrein. Het verbod is bedoeld om illegale feesten en het risico op besmetting bij dit soort bijeenkomsten tegen te gaan.
Lees verder in dit nieuwsbericht: amsterdamsebos.nl/nieuws-0/2020/verbod-delen-amsterdamse-bos-nachtelijke.

Tot slot

We rekenen erop dat iedereen zich aan de regels houdt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Houd 1,5 meter afstand, spreek met maximaal 4 mensen af buiten je huis en was vaak je handen. Heb je klachten, blijf thuis en laat je testen. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle en voorkomen we dat de ziekenhuizen overbelast raken.

Meer informatie: amsterdam.nl/coronavirus.

Lees op de website van de Rijksoverheid de laatste maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

English: Frequently asked questions about the coronavirus and the Amsterdamse Bos

Read frequently asked questions concerning the coronavirus and the Amsterdamse Bos here.

Does the curfew also apply to the Amsterdamse Bos?

Yes, from January 23, a curfew will be in effect from 9 p.m. to 4:30 a.m. Also in the Amsterdamse Bos. This heavy measure is intended to ensure that fewer people meet. This is how we prevent the spread of the corona virus.

For more information about the measures in the Netherlands please see https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19.

Are the toilets open?

The toilets are closed.

Is the Boswinkel (Forest shop) open?

De Boswinkel is closed for the time being. For questions about the Amsterdamse Bos you can contact the Boswinkel via telephone (020-545 6100) at the usual opening hours (Wednesday, Thursday, Friday: 12-17, Saturday, Sunday: 10-17) and e-mail (deboswinkel@amsterdam.nl).

Is taking part in sports allowed at the Amsterdamse Bos?

  • Only visit the Bos alone, with members of your household or in a group of no more than 2 people, at a distance of 1,5 metres from each other.
  • Keep your distance to other visitors.
  • Excercising is allowed individually or in a group of no more than 2, keeping 1,5 metre distance to each other. Outdoor sporting in a group is not allowed, with the exception of children up to 17 years old.
For the latest rules that apply indoors and outdoors, visit: https://www.government.nl/latest/news/2020/10/13/partial-lockdown-needed-to-bring-down-infections. For questions about elite athletes, see: https://www.amsterdam.nl/en/coronavirus/current-measures/.

Is the sports equipment available?

Visitors can use the sports and training equipment in the Amsterdamse Bos.

Keeping at least 1.5 meter distance and regularly washing your hands with soap also applies here. The sports equipment is not cleaned by the Amsterdamse Bos organization. For cleaning, visitors must bring their own material.

For the latest rules that apply indoors and outdoors, visit: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands/public-life.

I see groups of adults sporting at the Amsterdamse Bos, why?

For the latest rules that apply indoors and outdoors, visit: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands/public-life.

Can we go swimming in the Amsterdamse Bos?

For the natural swimming waters, the guidelines from the RIVM (National Institute for Public Health and the Environment) for public spaces apply: keep 1.5 meter distance and avoid groups. Visit zwemwater.nl for the quality of the swim water at the official swimming location in De Grote Vijver (The Large Pond).

Is the Bosmobiel (the Forest bus/vehicle) driving?

Unfortunately, the Bosmobiel is not driving this year. Because of the government measures to hold back the spread of the coronavirus, the organizer has decided to stop the activities this year. Most participants are in the risk group. It is not possible to realize 1.5 meter separations in order to avoid risks.

Can we barbecue in the Amsterdamse Bos?

Barbecueing is permitted, open fire is not.

Are the attractions and eating and drinking facilities open?

For information about the venues in the Bos, please visit the website of our entrpeneurs like the goat farm and the pancake farm.

Can I go horse riding in the Amsterdamse Bos?

For the latest rules that apply indoors and outdoors, visit: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands/public-life.

Are the riding schools in the Amsterdamse Bos open?

Visit the websites of the riding schools for the latest news.

For the latest rules that apply indoors and outdoors, visit: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands/public-life.

Which events in the Amsterdamse Bos are still on?

You can find an overview of events on the Boskalender (Amsterdamse Bos calendar).

Can I organize a party in the Amsterdamse Bos?

Contact our event managers if you want to organize an event, with the application form for events. Also see: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands/public-life.

Can I go fishing in the Amsterdamse Bos?

Adults can go sporting outdoors, fishing is permitted as well. As long as they keep 1.5 meter distance. You do need a fishing licence and a membership with the Amsterdamse Hengelsportvereniging (Fishing Club). See also: Fishing (in Dutch).

Are the drinking fountains closed because of the coronavirus?

The drinking fountains remain open because the risk is no greater than with regular water taps.

However, it is advisable to keep the usual hygiene in mind when using the water taps, to prevent gastrointestinal complaints.

Is the floating platform Amsterdecks open?

The new floating deck in the north of the Amsterdamse Bos is open.

Are the football goal posts being placed again?

The goals are not being placed as a result of the emergency ordinance from the RIVM (National Institute for Public Health and the Environment), in order to prevent large groups and the spread of the coronavirus.

Can I park at night?

Since 20th August 2020 it is prohibited to park at several parking lots in the Amsterdamse Bos between midnight and 6 a.m. The ban is intended to combat illegal parties and the risk of contamination at these types of gatherings. Also see (in Dutch): www.amsterdamsebos.nl/nieuws-0/2020/verbod-delen-amsterdamse-bos-nachtelijke.

In conclusion

It is crucial that we maintain a distance of 1.5 metres from other people and keep following the basic rules.

More information: amsterdam.nl/en/coronavirus/covid19.

Visit the website of the National Government (in English) for the most recent measures against the spread of the coronavirus.