Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina

Nieuw kunstwerk eert Joodse dwangarbeiders Bos

In het kader van de tentoonstelling 'Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos' heeft kunstenaar Tim Mathijssen een kunstwerk ontworpen dat blijvend zal herinneren aan het werk van de Joodse dwangarbeiders. Het kunstwerk wordt vanaf 22 juli opgebouwd ten noorden van de Bosbaansluis.

Het ontwerp van het kunstwerk is gebaseerd op de onderdelen van de bruggen waaraan destijds gewerkt is, zoals in het voorbeeld hieronder te zien is. Het heeft de vorm van ongemakkelijke zitbankjes. Daarmee laat de kunstenaar bezoekers nadenken over de gebeurtenissen in de oorlog.

Planning

Het kunstwerk wordt vanaf donderdag 22 juli opgebouwd ten noorden van de Bosbaansluis en is naar verwachting in de 2e helft van augustus 2021 gereed. In verband met de coronamaatregelen zal het kunstwerk waarschijnlijk pas later dit jaar worden geopend.

Expositie

Het Amsterdamse Bos, een begrip voor Amsterdammers. Het is aangelegd als werklozenproject uit de jaren dertig. Minder bekend is dat er in het Bos tijdens de Tweede Wereldoorlog speciale werkkampen waren voor joodse mannen, die daar verplicht tewerk werden gesteld. Hun tragische geschiedenis wordt nu voor het eerst uitgebreid belicht in de tijdelijke expositie die vanaf 2 september te zien zal zijn in de Boswinkel: 'Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos – Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941 – 1944'.