Pad tot huidige pagina

Burgemeester Halsema opent expositie 'Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos'

Burgemeester Halsema heeft vanmiddag de tentoonstelling ‘Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos - Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941-1944’ geopend.

Van 2 september 2021 tot en met 3 april 2022 besteedt het Amsterdamse Bos aandacht aan een pijnlijk en confronterend onderdeel uit haar geschiedenis dat tot nu toe onderbelicht is gebleven: de werkkampen voor joden in de Tweede Wereldoorlog. In samenwerking met onderzoeker Lion Tokkie, het Joods Cultureel Kwartier en Stichting De Terugkeer is een project ontwikkeld dat deze geschiedenis toelicht aan de hand van persoonlijke verhalen van tewerkgestelden, getuigenissen van nabestaanden en objecten.

Vervolging

De werkkampen waren onderdeel van de Jodenvervolging. Van de mannen die tot 1942 in het Bos hebben gewerkt is bijna iedereen vermoord in de concentratie- en vernietigingskampen. Een andere groep mannen, die gemengd gehuwd waren, moesten in de latere oorlogsjaren in het Bos werken.

Persoonlijke verhalen in beeld en tekst

De tentoonstelling toont persoonlijke verhalen, foto’s, objecten en interviews. Kinderen van de gemengd gehuwde mannen vertellen, vaak voor het eerst, het verhaal over de
verplichte tewerkstelling van hun vader, de vernedering en de gevolgen daarvan voor het gezin tijdens en na de oorlog.

Daarnaast is een wandelroute gemaakt die langs locaties voert waar is gewerkt, een podcast en een kunstwerk. Er worden lezingen en een nabestaandendag georganiseerd.

Te zien in de Boswinkel: Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos – Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941 – 1944.

Zie ook amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/joodse-werkkampen.