Pad tot huidige pagina
De Bosbaan met barakken rechts

Lezingenmiddag geschiedenis joodse werkkampen

In het kader van de tentoonstelling ‘Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos. Joodse werkkampen 1941-1944’ is er op zondag 3 oktober bij Hotel & Wellness Zuiver een lezingenmiddag over de geschiedenis van de joodse werkkampen in het Amsterdamse Bos, Nederland en Silezië (Cosel). De kampen in het Amsterdamse Bos en Schiphol-Oost worden in een breder perspectief geplaatst.

Het programma ziet er als volgt uit. Lion Tokkie en dr. Herman van Rens verzorgen lezingen over de geschiedenis van de werkkampen en over joodse dwangarbeid in Silezië in kamp Cosel. Rabbijn Lody van de Kamp vertelt over zijn vader en oom die in verschillende werkkampen moesten werken. De middag begint met een overpeinzing van de werkkampen voor joden in het Bos.

Reserveren, parkeren en corona check

U kunt uw kaartje reserveren via deboswinkel@amsterdam.nl. De toegang is gratis. De inloop is vanaf 13.30 uur, om 14.00 uur start de bijeenkomst.

Bij Hotel & Wellness Zuiver (Koenenkade 8 in Amsterdam) is betaald parkeren. Op de parkeerplaats Hoofdentree van het Amsterdamse Bos (op 7 minuten lopen) zijn de eerste 180 minuten gratis. Daarna zijn de kosten € 0,25 per 6 minuten.

NB Het is mogelijk dat vanwege de pandemie nog maatregelen van kracht zijn. Op basis van de maatregelen die gelden t/m 19 september controleren wij bij de ingang uw CoronaCheck-app. Wij verzoeken u vriendelijk hiermee rekening te houden.

Tip: bezoek voorafgaand aan de lezingenmiddag de expositie in de Boswinkel.

Expositie: 'Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos. Joodse werkkampen 1941-1944'

Van 2 september 2021 tot en met 3 april 2022 besteedt het Amsterdamse Bos aandacht aan een pijnlijk en confronterend onderdeel uit haar geschiedenis dat tot nu toe onderbelicht is gebleven: de werkkampen voor joden in de Tweede Wereldoorlog.

Persoonlijke verhalen van tewerkgestelden, getuigenissen van nabestaanden en objecten brengen deze geschiedenis in een tijdelijke expositie in de Boswinkel in beeld. Een wandelroute voert langs locaties waar is gewerkt, er is een podcast ontwikkeld, een kunstwerk ontworpen en er worden lezingen en een nabestaandendag georganiseerd.

Reserveer nu uw bezoek (gratis)