Pad tot huidige pagina

Onderzoek natuurlijke vijanden eikenprocessierups

13 juli 2021

In een stuk natuurbos van het Amsterdamse Bos staan vanaf deze week twee onderzoekskasten. Hiermee onderzoekt Amsterdam samen met bureaus Terra Nostra en Hellingman de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

In het Amsterdamse Bos en in Amsterdam Zuid-Oost staan vanaf half juli een paar kasten met daarin de resten van eikenprocessierupsen. De rupsen zijn al ontpopt tot vlinders en weggevlogen. In de oude rupsennesten zitten nog heel veel van de schadelijke brandharen die voor huidirritatie zorgen. De kasten staan een eindje van de paden vandaan, zodat bezoekers er geen last van hebben.

Meer natuurlijke vijanden trekken

De rupsenresten zijn een lokmiddel voor insecten. Zo wordt duidelijk welke insecten erop af komen, hoeveel, en wat ze precies met de rupsenresten doen. Amsterdam wil namelijk graag minder biologische bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken en meer natuurlijke vijanden aantrekken. Zo helpt de natuur ons met de bestrijding van de eikenprocessierups.

Twee gebieden vergelijken

De kasten staan op twee plekken: in een natuurgebied met grote biodiversiteit (het Amsterdamse Bos), en in een stedelijk gebied met weinig biodiversiteit (in de stad). Zo kunnen we een vergelijking maken. De nestkasten blijven tot in de herfst staan.