Pad tot huidige pagina

Volgende fase bestrijding eikenprocessierups: aanpak nesten

11 juni 2021

Vanaf 15 juni start Amsterdam met het wegzuigen van de nesten in de openbare ruimte, in het Amsterdamse Bos, bij sportparken, volkstuinen en bij huishoudens. De overlastperiode van de eikenprocessierups is namelijk aangebroken.

De eikenprocessierups krijgt nu de bekende brandharen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Daarom start Amsterdam vanaf 15 juni met het wegzuigen van de nesten. We proberen zo veel mogelijk nesten weg te krijgen vóórdat de rupsen in juli/augustus ontpoppen tot vlinders die weer nieuwe rupseneitjes leggen. Ook als de vlinders toch zijn uitgevlogen gaat de bestrijding door, omdat achtergebleven rupsennesten tot wel 8 jaar lang voor overlast kunnen zorgen.

Nesten melden

Vanaf dit jaar kunt u op een digitale kaart zien waar nesten zijn gemeld en bestreden. Op deze kaart kunt u ook zelf een nest melden door op de kaart de locatie van de betreffende boom aan te klikken. De melding wordt vervolgens geschouwd om de mate van overlast te bepalen, waarna de bestrijding start. Ondertussen lopen er meerdere inspecteurs rond die de komende tijd alle eiken inspecteren op nesten.

Meld nesten eikenprocessierups

U kunt ook een nest melden via:

Heeft u vragen over de eikenprocessierups, dan kunt u die per e-mail stellen via eikenprocessierups@amsterdam.nl.

Hoe snel wordt een gemeld nest verwijderd?

Zo snel mogelijk na een melding wordt de eikenboom geschouwd en de overlast van het nest geregistreerd.

Nesten die grote overlast kunnen veroorzaken worden binnen 1 werkdag na de schouw verwijderd. Dit zijn bijvoorbeeld nesten in eiken die bij de kinderbaden staan, of andere plekken waar veel mensen komen en waar de nesten laag in de bomen hangen.

Er zijn vier bestrijdingsploegen actief in Amsterdam, waarvan één speciaal in het Amsterdamse Bos. Toch kan het voorkomen dat bij grote drukte nesten iets minder snel worden weggehaald. Op plekken waar de nesten geen of weinig overlast veroorzaken blijven ze wat langer hangen.

De overlast van nesten is verdeeld in drie soorten:

Op de meldingenkaart kunt u zien wat de status van uw melding is. U kunt er ook voor kiezen om de status van uw melding per e-mail te krijgen.

Brandharen

De microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van eikenprocessierupsen kunnen jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of luchtwegen en soms een allergische reactie veroorzaken. Ook dieren (met name honden, koeien en paarden) kunnen last hebben van de brandharen.

Gezondheidsklachten

Toch in aanraking gekomen met de brandharen? Was of spoel de huid en ogen goed met water. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Wat kunt u zelf doen

Ga niet onder een eikenboom zitten en houd de hond zoveel mogelijk bij u.

Meer informatie

Kijk op: amsterdam.nl/eikenprocessierups of processierups.nu. Gezondheidsinformatie vindt u op rupsen.info.