Pad tot huidige pagina

Het Amsterdamse Bos bestaat 90 jaar

Hiep hiep hoera! Het Amsterdamse Bos bestaat 90 jaar. Precies 90 jaar geleden, op 30 april 1934, ging de eerste spade de grond in van wat toen een uitgestrekt polderlandschap was.

Tewerkstelling

De aanleg van het Amsterdamse Bos, toentertijd nog het 'Boschplan' genoemd, begon tijdens de crisisjaren. Tussen 1934 en 1940 groeide het uit tot een werkverschaffingsproject voor 20.000 werkloze Amsterdammers. Dit verhaal kennen veel mensen, maar minder bekend is dat er in het Bos tijdens de Tweede Wereldoorlog speciale werkkampen waren voor joodse mannen. Deze werkkampen vormden een schakel in de Jodenvervolging van de Duitse bezetter.

Ontwerp

Het Amsterdamse Bos werd ontworpen door Jakoba Mulder. Samen met Cornelis van Eesteren combineerde ze de beste elementen van Engelse landschapsstijl en Duitse volksparken. Het Bos werd een harmonieuze mix van natuurlijke schoonheid en functionele ruimte.

Vroeger was het Amsterdamse Bos een geliefde vakantiebestemming voor Amsterdammers. Nu komen er elk jaar miljoenen dagjesmensen en sporters, en wonen er talloze dieren.

Op naar de 100

Wat staat er de komende tien jaar voor het Amsterdamse Bos op de planning? Vanuit het beheer streven we ernaar om het Bos te bewaken als fijne plek voor recreanten, sporters en bosdieren. Door middel van innovatie gaan we op zoek naar manieren om de biodiversiteit in het Bos te behouden en stimuleren. Ook onderzoeken hoe het Amsterdamse Bos een grotere rol kan innemen op het gebied van klimaatadaptatie voor de regio. Tot slot blijft het Amsterdamse Bos natuurlijk een plek voor de Amsterdammer, waar die kan sporten, zwemmen, luieren en tot rust komt.