Pad tot huidige pagina

Het Amsterdamse Bos verwelkomt 300 kinderen tijdens buitenlesochtend

Maar liefst 14 Amsterdamse klassen namen op woensdag 5 juni deel aan de Buitenlesdag speciale dag, waarbij 300 basisschoolleerlingen onderwijs kregen in het groen, gegeven door hun eigen leerkrachten. Wat het effect was van de buitenles? Dat lees je hier!

De betrokken meesters en juffen hadden een uitgebreide meerdaagse training gevolgd in het Amsterdamse Bos, waar ze hadden geleerd hoe ze buitenlessen konden vormgeven, die vakoverstijgend waren en gebruik maakten van de natuurlijke omgeving. Deze training, bekend als de Buitenlestraining in het Amsterdamse Bos, bood leerkrachten de kennis en vaardigheden om kinderen op een inspirerende en educatieve manier te verbinden met de natuur.

Waarom buitenles?

Het idee was simpel maar krachtig: lessen in de buitenlucht waren niet alleen verfrissend, maar stimuleerden ook het leren door doen en ervaren. Kinderen die in de natuur leerden, waren socialer, creatiever, beweeglijker en ervoeren minder stress.

"Het effect van zo een buitenlesdag merk je direct aan de kinderen. Het enthousiasme en samen ontdekken heeft niet alleen effect op het samen leren, maar dus ook direct effect op de groepsvorming in de klas. Naast het positieve effect op de leerlingen, kregen we van docenten terug dat het een genot is om les te geven in de natuur. We noemen het Amsterdamse Bos niet voor niets het grootste klaslokaal van Amsterdam en omgeving op het gebied van natuuronderwijs", aldus Tom Zwerver, producent natuureducatie Amsterdamse Bos. Door de training van leerkrachten werd het gemakkelijker om vaker het klaslokaal te verruilen voor de frisse lucht, in dit geval in het groene decor van het Amsterdamse Bos.

Samenwerking

Het Amsterdamse Bos organiseerde voor de tweede keer de buitenlestraining samen met ANMEC. De bedoeling was dat het volgend jaar nog meer leerkrachten, organisaties en scholen zich zouden aansluiten. Het doel was zoveel mogelijk leerkrachten en leerlingen kennis te laten maken met buitenlessen in de natuur.

Het Bos staat volledig in bloei en er komen alleen maar meer mooie projecten aan zoals deze! Wil jouw organisatie bijdragen aan het Bos? Neem dan contact op met Pieter Haasnoot – p.haasnoot@amsterdam.nl.

Fotografie: Mathilde Lawalata