Pad tot huidige pagina
Bestrijding eikenprocessierups

Bestrijding eikenprocessierups afgerond

26 juli 2023

De bestrijding van de eikenprocessierups in het Amsterdamse Bos is afgerond. Dat is eerder in het seizoen dan de afgelopen jaren en komt doordat de plaagdruk dit jaar opnieuw lager is dan de voorgaande jaren. Goed nieuws dus!

Langs de paden

Eikenbomen waarbij in voorgaande jaren overlast is geweest, hebben we eind april besproeid met nematoden. Dat zijn kleine aaltjes die de rupsen binnendringen, waardoor de rupsen doodgaan.

Daarna heeft de Boswachterij de eikenprocessierupsnesten in bomen langs en vlakbij de paden in kaart gebracht. Die nesten zijn vervolgens weggezogen. Plekken waar veel mensen rondlopen, hebben we als eerste aangepakt. Aangezien er dit jaar minder nesten waren dan vorig jaar, kostte het minder tijd om de nesten te verwijderen.

Natuurlijke bestrijding

De plaagdruk van de eikenprocessierups in het Amsterdamse Bos is de afgelopen jaren steeds minder geworden. Elke rups die niet ontpopt tot vlinder, kan zelf geen eitjes leggen waar nieuwe eikenprocessierupsen uitkomen. Om de eikenprocessierups zo natuurlijk mogelijk te bestrijden, proberen we zoveel mogelijk natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken in de buurt van eiken.

Zo plaatsen we nestkasten voor vogels die de rupsen eten en zomerverblijven voor vleermuizen die de vlinders eten. Ook plaatsen we broedkisten voor jonge insecten zoals de gaasvlieg en sluipvlieg, die de rups lekker vinden. En we planten bollen van stinzen (verwilderde voorjaarsbloemen) om insecten aan te trekken en het biologisch evenwicht te herstellen.

Luister de Boscast

Wil je meer weten over de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups in het Bos? Luister dan naar de Boscast ‘De eikenprocessierups te lijf’ met boswachters Claudia en Pieter.