Pad tot huidige pagina

Bezoekerstelling Amsterdamse Bos gestart

In en rond het Amsterdamse Bos zijn door gemeente Amsterdam diverse camera's geplaatst. Het betreft zogenoemde 2D sensoren die deel uitmaken van het Crowd Monitoring Systeem Amsterdam (CMSA), voor het meten van bezoekersaantallen.

Het Amsterdamse Bos doet periodiek bezoekerstellingen. Uit deze tellingen weten we dat het aantal bezoekers in de afgelopen 2 decennia van 4,5 naar 6 miljoen bezoeken is gegaan. De tellingen worden gedaan met 2d sensoren. Op een aantal locaties zijn ook lussen aangebracht die het aantal auto’s meten. Deze metingen worden 4 kwartalen achter elkaar, 2 weken per kwartaal gedaan. De beheerorganisatie van het Bos gebruikt deze data bij het maken van beleid en communicatie.

Kaart

Op deze kaart is te zien waar de sensoren staan: https://maps.amsterdam.nl/cmsa/?LANG=nl. Ook is daarop per locatie de privacyverklaring aangegeven.

2D sensor

De 2D sensoren gebruiken 2D beelden (geblurde video) en een algoritme zet dat direct op de sensor om in coördinaten. Er worden geen beelden bewaard. De coördinaten worden verder als anonieme data verwerkt. Bij de analyse van de anonieme data kan ook een algoritme worden ingezet, bijvoorbeeld om de drukte in een gebied te monitoren.

De 2D sensoren bepalen aan de hand van 2D beelden 'positie' en 'beweging'. De sensoren zetten dat direct al op de sensor om in coördinaten. Alleen deze coördinaten worden geregistreerd. Dit zijn geanonimiseerde gegevens. Er is met geen mogelijkheid te achterhalen om welke persoon het ging.