Pad tot huidige pagina

Hout uit eigen stad, biedt u mee?

Bewoners, ondernemers en creatievelingen opgelet. In het Amsterdamse Bos is op zaterdag 18 juni een veiling van Amsterdams stamhout. Iedere ondernemer en bewoner van de metropoolregio Amsterdam kan hout kopen van gevelde Amsterdamse bomen.

Op de veiling wordt ongeveer 80 m3 hout verkocht, verdeeld over ongeveer 120 kavels met stammen van allerlei boomsoorten en kwaliteiten. Bijvoorbeeld van zomereik, beuk, plataan, kastanje, esdoorn, linde, iep en meer. Ook bieden we een aantal planken aan van verzaagde stammen. U kunt ook een stam kopen en hem laten verzagen tot planken. Het hout uit het Bos heeft een FSC-keurmerk.

Storm

Waar komt al dat hout vandaan? Bomen in de stad worden soms gesnoeid of gekapt en vervangen. Als we dat doen, is dat ook echt nodig. Vaak gaat het over veiligheid, en soms moeten ze plaats maken voor een bouwproject. Maar ook in een storm gaan bomen tegen de vlakte. Storm Eunice deed aardig wat reuzen omwaaien, zo’n 600 in de stad en in het Amsterdamse Bos nog eens 110.

Producten van eigen hout

Het hout gebruiken we ook zelf. Op de houtwerf staat een houtzagerij. Stammen gebruiken we in de stad bijvoorbeeld voor de bouw, speeltoestellen of gebruiksvoorwerpen. Ook gaan stammen naar groenonderhoud, zoals beschoeiingen. Dit is praktisch en duurzaam.

Opbrengst naar Amsterdamse Bos

De nieuwe producten hebben een leuk verhaal: het hout komt uit Amsterdam. Dat verhaal geldt straks ook voor de kopers van het Amsterdamse hout. De opbrengsten van de veiling gaan naar het Amsterdamse Bos, voor nieuwe bomen en meer groen.

Meebieden op de veiling?

De veiling is op 18 juni om 13.00 uur op het beheerkantoor van het Amsterdamse Bos, Nieuwe Meerlaan 3, Amstelveen. Deelnemers kunnen de kavels op deze dag vooraf bekijken op de houtwerf, aan de Nieuwe Meerlaan in Amstelveen. Van 9.00 tot 12.00 uur. Alleen bedrijven en bewoners van de metropoolregio Amsterdam kunnen meedoen.

Wilt u meedoen aan de veiling? Meld u van te voren aan op amsterdam.nl/houtveiling.