Pad tot huidige pagina

Negatief zwemadvies Grote Vijver in verband met blauwalg

Voor de Grote Vijver in het Amsterdamse Bos geldt vanaf 29 september een negatief zwemadvies. Zwemmen wordt ontraden vanwege blauwalgen. Er bestaat een grote kans op huidirritatie en maag en/of darmklachten.

De Grote Vijver in het Amsterdamse Bos is een officiële zwemlocatie. De Provincie Noord-Holland controleert tijdens het badseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, regelmatig de waterkwaliteit. Zij controleert ook op blauwalg. Vanaf 6 september 2023 hebben we gewaarschuwd voor een verhoogde kans op blauwalg. Tijdens de meest recente meting is een gebleken dat de kans op blauwalg dusdanig is verhoogd, dat vanaf nu een negatief zwemadvies geldt

Negatief zwemadvies

We raden af te water te gaan op plekken waar blauwalg aanwezig is. Dit geldt voor mens en dier. Contact met blauwalg kan vervelende lichamelijke reacties teweegbrengen, zoals huid- of oogirritatie, maag- of darmklachten of zelfs grotere gezondheidsproblemen.

Kijk voor meer informatie over blauwalg op zwemwater.nl/blauwalgen.

Zwemsteiger Nieuwe Meer

We zijn bezig om ook van de zwemsteiger Amsterdecks bij het Nieuwe Meer een officiële zwemlocatie te maken. Dit doen we in samenwerking met de provincie Noord-Holland. Op deze locaties wordt sinds mei 2023 de waterkwaliteit gemeten. Er is nog geen blauwalg geconstateerd bij zwemsteiger Amsterdecks. We houden het in de gaten.

Andere locaties in het Bos

De verhoogde kans op blauwalg geldt voor alle watergangen in het Bos en ook voor de Bosbaan. De Bosbaan is een (top-)sportlocatie waar geroeid en gevist wordt. Enkele keren per jaar vindt er een zwemevenement plaats, maar de Bosbaan is geen officiële zwemlocatie. Het water in de Bosbaan wordt vanwege de evenementen regelmatig onderzocht op verontreiniging. Vanaf maandag 4 september is er blauwalg geconstateerd in de Bosbaan. Zie ook Waarschuwing blauwalg Bosbaan Amsterdamse Bos.

Kijk voor de actuele situatie van het zwemwater in de Grote Vijver en zwemsteiger Nieuwe Meer op zwemwater.nl.