Pad tot huidige pagina

Nieuwe officiële zwemlocatie

25 september 2023

Op verschillende plekken in het Amsterdamse Bos kun je zwemmen. Voor de allerkleinsten zijn er twee kinderbaden. In de Grote Vijver is een officiële zwemlocatie, binnen de ballenlijnen. De zwemsteiger in de Nieuwe Meer wordt de tweede officiële zwemlocatie in het Bos.

Een officiële zwemlocatie is een door de provincie aangewezen zwemlocatie. De zwemlocaties zijn ter plaatse duidelijk afgebakend en vaak zijn er faciliteiten aanwezig zoals toiletten. Bij de zwemlocaties staat een informatiebord van de provincie en elke zwemlocatie staat vermeld op zwemwater.nl. Tijdens het badseizoen wordt het water van officiële zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen.

Zwemsteiger Nieuwe Meer

De zwemsteiger in de Nieuwe Meer is al tijden een geliefde plek voor een duik in het water. Deze locatie wordt nu ook ingericht als officiële zwemlocatie. Sinds mei dit jaar wordt op deze locatie de waterkwaliteit regelmatig gemeten. Zeer binnenkort plaatsen we de ballenlijn die de officiële zwemlocatie afbakent. Ook plaatsen we nieuwe trappetjes op de zwemsteiger. Op deze locatie wordt ook tijdens de wintermaanden vaak gezwommen. Daarom laten we de ballenlijnen tijdens de wintermaanden, dus buiten het badseizoen, in het water. Volgend jaar plaatst de provincie het zwemlocatiebord.

Amsterdecks

De zwemsteiger in de Nieuwe Meer is een slim zwemvlonder en heet ‘Amsterdecks’. Vier cilinders op de vlonder laten de meetwaarden van dat moment zien van vier watersensoren die onder de vlonder hangen. Watertemperatuur, zuurstof, geleidbaarheid, ph en troebelheid worden gemeten. Op amsterdecks.com vind je meer informatie over en visualisatie van de meetwaarden.

Waterkwaliteit zwemlocaties

De waterkwaliteit van alle officiële zwemlocaties wordt minimaal 1 keer per maand onderzocht. Er wordt gemeten of bepaalde bacteriën in het water voorkomen en de waterbeheerder inspecteert de zwemwaterplekken ook op andere soorten van vervuiling, zoals blauwalgen of andere giftige algen en veiligheid. De resultaten van de metingen staan vermeld op zwemwater.nl.

In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Buiten het badseizoen wordt het zwemwater niet onderzocht of gecontroleerd.