Pad tot huidige pagina

Plaatsing kunstwerk Marc Bain in Amsterdamse Bos

Het kunstwerk 'The Sky Earth Observatory' van kunstenaar Marc Bain komt terug naar het Amsterdamse Bos. Door plaats te nemen op het kunstwerk kunnen bezoekers 'hun lichaam en geest stimuleren en de omgeving van het Bos op verschillende niveaus ervaren'.

Ooit gedacht dat een overvliegend vliegtuig een weldadig effect zou kunnen hebben op de zintuigen? De Amerikaanse kunstenaar Mark Bain krijgt dat voor elkaar in The Sky-Earth Observatory. Hij ziet het therapeutische potentieel van de onruststokers en zet de geluidsoverlast om in een positieve ervaring.

Cure Park

De kunstenaar ontwierp The Sky-Earth Observatory voor Cure Park, een evenement rondom de zorg dat in 2017 in het Bos plaatsvond. Het kunstwerk wordt nu aangepast zodat het een definitieve bestemming in het Bos kan krijgen. De installatie zet het lawaai van de overvliegende vliegtuigen om in trillingen die zorgen voor een lichamelijke therapeutische ervaring.

Volgens Bain kan het lichaam werken als een oor. Geluid kan in de vorm van trillingen door het lichaam trekken en energie geven aan lichaamsdelen die dat nodig hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat geluid en vibratie in lage frequentie verzachtend werkt bij reumatoïde artritis, immobiliteit en pijn en dat het zelfs een spirituele ervaring kan bieden.

Planning

Het kunstwerk wordt naar verwachting half juni 2022 geplaatst op de Grote Speelweide (zie ook onderstaande plattegrond).

Over de kunstenaar

Mark Bain [USA, 1966] laat in zijn werk de wereld van akoestisch geluid overvloeien in de structuur van plekken, ruimtes en gebouwen. Hij transformeert geluiden en beelden waardoor ze op andere manieren ervaren kunnen worden en onderzoekt hiermee hoe geluiden lichamen en ruimtes kunnen conditioneren.