Plan voor meer biodiversiteit
Biodiversiteit is belangrijk in het Bos, maar ook in de stad. Een stad met veel verschillende dieren en planten, maar ook schimmels en bacteriën, is essentieel voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier.
Met een nieuw biodiversiteitsplan wil de gemeente Amsterdam de natuur in en rond de stad beter beschermen en versterken. Voor alle parken en natuurgebieden is er nu een Plan Biodiversiteit vastgesteld door de raad. Hierin staan maatregelen om tussen 2025 en 2030 de natuur te versterken.
In het plan biodiversiteit staan maatregelen die moeten zorgen voor meer ruimte voor planten en dieren en een sterkere natuur. We focussen ons allereerst op het behouden en versterken van de verscheidenheid in flora en fauna die er al is. Daarbij is het belangrijk dat verschillende leefgebieden met elkaar in verbinding staan, zodat er een aaneengesloten groennetwerk ontstaat.
Dieren krijgen dan een groter leefgebied, daardoor vindt er meer genenuitwisseling plaats en worden de soorten sterker. We versterken of maken zowel verbindingen tussen de verschillende natuurgebieden onderling als tussen de natuurgebieden en de stad.
Faunapassages en natuurvriendelijke oevers
Een manier om die verbinding te maken is de aanleg van meer faunapassages, zoals tunnels, trappen en viaducten. Dieren kunnen dan veilig bewegen tussen verschillende gebieden. Een andere manier is de aanleg van meer natuurvriendelijke oevers, waar water geleidelijk over gaat in land. Op zulke glooiende oevers kunnen waterplanten groeien, die de waterkwaliteit verhogen. Met name ringslangen en libellen profiteren hiervan. Ook kunnen waterdieren makkelijker het water in- en uitkomen.
Ecologisch beheer
Andere voorbeelden van maatregelen zijn bijvoorbeeld:
- Meer ecologisch beheer, zodat het beheer de natuur ondersteunt. Dat houdt in minder maaien, zodat bloemen kunnen bloeien en wilde bijen en vlinders meer nectar hebben om te eten. Maar ook het herstellen van de overgangszone tussen gras en bomen.
- Dood hout laten liggen als schuilplek voor insecten en nestplek voor vogels.
- Nestplekken aanleggen voor ijsvogels langs het water.
- Broeihopen maken waar ringslangen veilig hun eieren kunnen leggen.
- Het aanpakken van invasieve exoten, zoals de Japanse duizendknoop
Amsterdamse Bos
Veel van de maatregelen die in Plan Biodiversiteit staan beschreven, passen we in het Bos al toe. We beheren het Bos zo veel mogelijk op ecologische wijze, we laten dood hout liggen in de bospercelen, er zijn diverse faunapassages en natuurvriendelijke oevers in het Bos aanwezig, we plaatsen jaarlijks broeihopen voor ringslangen en onderhouden ijsvogelwanden. Al deze maatregelen blijven we monitoren en breiden we waar mogelijk uit. Zo speelt het Amsterdamse Bos een belangrijke rol in het vergroten en versterken van de natuur in Amsterdam.
Meer lezen
Wil je het hele Plan Biodiversiteit lezen? Kijk dan op Plan Biodiversiteit Parken en Natuurgebieden 2025 - 2030 - openresearch.amsterdam.