Pad tot huidige pagina

Renovatie heftorens hefbrug Koenenkade

Laatste update: 27 december 2023
26 september 2023

Het Amsterdamse Bos werkt sinds 2020 achterstallig onderhoud aan bruggen weg. In 2023 hebben we de hefbrug aan de Koenenkade gerenoveerd, brugnummer 592. Tijdens de uitvoering van het werk werd duidelijk dat het niet mogelijk was om de heftorens van de brug ter plaatse te herstellen. We gaan de heftorens nu alsnog renoveren, op een externe locatie. De werkzaamheden starten maandag 29 januari en duren tot uiterlijk eind maart. Bezoekers kunnen eniger hinder ervaren in de laatste week van januari en in een nader te bepalen week in maart.

Heftorens

Bij het openen van een hefbrug wordt het wegdek in horizontale stand omhoog gehesen. Dit mechanisme werkt met contragewichten, die in heftorens hangen aan beide zijden van de brug. De contragewichten zakken naar beneden als het dek omhoog gebracht wordt.

Planning

Van maandag 29 januari tot en met donderdag 1 februari verwijderen we de contragewichten uit de heftorens. De brug is tijdens werkuren beperkt toegankelijk. Voetgangers kunnen het werk in principe passeren, maar mogelijk sluiten we de brug voor korte stops tijdelijk af. Na werkuren is de brug toegankelijk voor bezoekers.

Op vrijdag 2 februari verwijderen we de 4 heftorens. Om de veiligheid te waarborgen is de brug afgesloten vanaf 7.00 uur. Na afronding van de werkzaamheden stellen we de brug weer open voor bezoekers. De brug kan op deze dag niet bediend worden voor vaarverkeer. Het is dus niet mogelijk voor vaarverkeer om de brug op deze dag te passeren.

De heftorens gaan naar een externe locatie en worden daar gerenoveerd. Dit duurt ongeveer 6 weken. Als de heftorens gereed zijn, plaatsen we ze terug, inclusief de contragewichten.
Het terugplaatsen van de heftorens en de contragewichten duurt ook een week. De brug wordt naar alle waarschijnlijkheid weer 1 dag afgesloten. We verwachten het werk uiterlijk eind maart af te ronden, voor aanvang van het vaarseizoen.

De werkzaamheden zijn onderdeel van een meerjarige aanpak van gemeente Amsterdam om achterstallig onderhoud weg te werken en staan beschreven in het Bosplan 2020-2030. Door de spreiding van het werk houden we het Bos zoveel mogelijk toegankelijk.