Pad tot huidige pagina

Tentoonstelling Werkkampen verlengd

De tentoonstelling over de werkkampen voor Joden in het Amsterdamse Bos in de Tweede Wereldoorlog is verlengd tot en met 10 juli. Het belicht een pijnlijk en confronterend onderdeel uit de geschiedenis dat tot nu toe onderbelicht is gebleven. De tentoonstelling is te zien in bezoekerscentrum De Boswinkel (geopend woensdag tot en met zondag).

De expositie toont persoonlijke verhalen, foto’s, objecten en interviews. Kinderen van de gemengd gehuwde mannen vertellen, vaak voor het eerst, het verhaal over de verplichte tewerkstelling van hun vader, de vernedering en de gevolgen daarvan voor het gezin tijdens en na de oorlog. Er is een podcast en wandelroute gemaakt, die voeren langs een aantal locaties waar de mannen moesten werken.

Vervolging

De werkkampen waren onderdeel van de Jodenvervolging. Van de mannen die tot 1942 in het Bos hebben gewerkt is bijna iedereen vermoord in de concentratie- en vernietigingskampen. Een andere groep mannen, die gemengd gehuwd waren, moesten in de latere oorlogsjaren in het Bos werken.

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met onderzoeker Lion Tokkie, het Joods Cultureel Kwartier en Stichting De Terugkeer.

Zie ook: Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos – Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941 – 1944.