Pad tot huidige pagina

Tot nu toe 32 bruggen opgeknapt

Sinds 2020 werken we aan het achterstallig onderhoud van de bruggen in het Bos. De afgelopen zomer rondden we het werk af aan de laatste van 32 bruggen. En we zijn nog niet klaar!

In totaal zijn er maar liefst 116 bruggen in het Bos, waar van een groot deel monumentale status heeft. Ze vormen de verbinding tussen alle paden voor voetgangers, fietsers en ruiters over de vele waterpartijen en sloten in het Bos.

Meerjarige aanpak

De werkzaamheden aan de bruggen zijn onderdeel van een meerjarige aanpak om achterstallig onderhoud in het Amsterdamse Bos weg te werken. De bruggen waarvoor het onderhoud het meest urgent is, pakken we steeds als eerste aan. Teamleider Beheer en Onderhoud Leo Adegeest is blij met de opgeknapte bruggen:

'Het is een fijn idee dat deze prachtige bruggen weer veilig gebruikt kunnen worden door de bezoekers van het Amsterdamse Bos. Inmiddels zijn we alweer gestart met onderhoud aan de volgende serie bruggen. Er wordt onder andere gewerkt aan bruggen langs de Poel en op de Meerzicht-eilanden. Deze werkzaamheden vinden plaats tussen oktober en maart.'

Renovatie 9 bruggen

Graag vertellen we iets meer over 9 bruggen die in 2021 en 2022 zijn gerenoveerd. Deze 9 bruggen liggen verspreid over het Bos. Het gaat om de bruggen met de nummers 539, 541, 553, 555, 556, 561, 564, 567 en 1553. Zie onderstaande kaart voor de exacte locaties.

Voor iedere brug is nauwkeurig gekeken welke herstel- en onderhoudswerkzaamheden nodig waren en is een onderhoudsplan opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan de pijlers waar de brug op rust, het wegdek en de brugleuningen. Enkele bruggen zijn ook versterkt. Hierdoor is de toegang tot het Bos verbeterd voor nood- en hulpdiensten.

Bruggen 555 en 1553 zijn versterkt tot een draagvermogen tot 30 ton. Brug 567 ligt bij de achteringang van het Sportpark en is versterkt tot een draagvermogen tot 60 ton. Door de versterking van deze brug wordt de bevoorrading van het Sportpark gemakkelijker, met name tijdens grote evenementen zoals WK’s en EK’s hockey en cricket, wanneer er extra tribunes worden geplaatst.

Kramerbruggen

Van de 9 bruggen die in 2021 en 2022 zijn opgeknapt zijn er 7 ontworpen door Piet Kramer, de architect van de Amsterdamse School die het merendeel van de bruggen in het Bos heeft ontworpen. Er behoren er zelfs 5 tot de top van de houten bruggen uit het Kramer-oeuvre. Dat zijn bruggen 539, 541 (foto hieronder), 555, 561 en 564. Alleen bruggen 553 en 1553 zijn van ontwerp van een andere architect.

Brug 541

Opvallen in het landschap

Kramer wilde de bruggen niet weg laten vallen in de omgeving maar juist op laten vallen in het landschap. Hierdoor geven de bruggen het Amsterdamse Bos zijn eigen karakter. Dit effect is bereikt door de positionering van de bruggen, de gebruikte kleuren en de bijzondere ontwerpen. De bruggen zijn gemaakt van hout, staal of beton. De uitvoering is gebogen, geknikt of vlak, met robuuste houten leuningen of leuningen van fraai smeedwerk. Gerenoveerde brug 567 is een voorbeeld van een betonnen brug met een stalen leuning.

Kleuren

De kleuren van de bruggen vormen een sterk contrast met de natuurlijke kleuren van het Bos. Ook komen de vormen en opvallende elementen van de brug door het gebruik van kleur beter uit. Kramer gebruikte bij zijn eerste, vooroorlogse bruggen vaak wit als basis met kleuraccenten in zwart en ‘Amsterdams’ rood. Voorbeelden hiervan zijn bruggen 539, 555 en 561. In het naoorlogse zuidelijkere deel van het Bos experimenteerde hij met pastelachtige kleurencombinaties. Voorbeelden hiervan zijn bruggen 556 en 564 (foto hieronder). Bij de renovatie van de bruggen is de originele kleurstelling behouden.

Brug 564

Vormen

Inspiratie voor boogvormige brugdekken en opvallende pilaren met gekleurde koppen deed Kramer op in het Verre Oosten. Het beste voorbeeld van een boogvormig brugdek is brug 556 (foto hieronder), die vanwege zijn vorm ook wel ‘Hoedbrug’ wordt genoemd. Opvallende pilaren zien we terug bij bruggen 539, 541, 555 en 564.

Brug 556

Bruggenroute

Komt u binnenkort naar het Amsterdamse Bos? Wandel of fiets dan eens langs deze gerenoveerde bruggen. U kunt ook gebruik maken van een bestaande bruggenroute, die langs andere bruggen gaat. Let op: tijdens het werk zijn sommige wandelroutes (en bruggen) niet of slechts gedeeltelijk toegankelijk. Zie ook Werk in uitvoering en projecten.

Wilt u meer weten over andere (monumentale) bruggen in het Amsterdamse Bos? Kijkt u dan eens op onze pagina over het historisch erfgoed van het Bos.

Brug 553

Brug 564

Brug 1553

Brug 556

Brug 541