Pad tot huidige pagina

Een stukje bos om op te vreten

Steeds meer mensen nemen het initiatief om een voedselbos aan te leggen. Want een voedselbos is goed voor de bodem, dieren, insecten en mensen. In het Amsterdamse Bos leggen wij nu ook een voedselbos gecombineerd met boslandbouw aan. We zoeken nog vrijwilligers om ons te helpen bij het onderhoud. Helpt u mee?

Woensdag 23 november was het officiële startschot voor de aanleg van het Voedselbos in het Amsterdamse Bos. Wethouder Melanie van der Horst hielp mee met de aanplant.

Voedselbos

Voedsel komt vaak van ver. Lokaal een voedselbos aanleggen laat zien dat je gezond voedsel ook dichtbij kunt produceren. Vrijwilligers helpen ons bij de aanleg en het onderhoud. Het Voedselbos is onderdeel van de Voedselstrategie van Amsterdam.

Een voedselbos lijkt in samenstelling het meest op een bosrand, maar dan ontworpen door mensen. Alles wat er in zo’n bos groeit, levert wel iets eetbaars op. Er staan bomen, heesters, struiken en planten. Een mix van hoog tot laag die zichzelf, als het goed is, mooi in stand houdt.

Er is schaduw, maar ook zon. De afgevallen bladeren en takken zorgen voor een vruchtbare bodem. Er is ruimte voor insecten en dieren, die van het bos kunnen leven en elk ook een bijdrage leveren. Bijmesten of bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig en horen ook niet thuis in een voedselbos.

Idee en ontwerp

Kinderen uit Amsterdam hebben eerder bij toenmalige wethouder Ivens de wens uitgesproken voor meer voedselbossen in en om Amsterdam, waar je voedsel kunt plukken en leren over de natuur. Het Voedselbos in het Amsterdamse Bos is een combinatie van deze wens en de uitvoering van de Amsterdamse Voedselstrategie en Groenvisie van Amsterdam voor de jaren 2020-2050 (PDF-): een groene leefbare stad voor mens en dier.

De kinderen en geïnteresseerden hebben samen met bureau JAstudio nagedacht hoe het Voedselbos eruit moest komen te zien. De kinderen kozen uit een lijst met geschikte bomen en struiken welke zij leuk vonden. Samen hebben we alle wensen en ideeën verwerkt in een mooi ontwerp.

De provincie Noord-Holland verleende een subsidie voor de aanleg. De afgelopen weken hebben we de komst van het voedselbos alvast voorbereid. Woensdag 23 november zijn we begonnen met het planten van bomen en struiken.

Wandelen, kijken en snoepen

Het Voedselbos komt op de plek van de bizonweide aan de oostkant van de geitenboerderij Ridammerhoeve. Het bos krijgt verschillende onderdelen. We noemen het Voedselbos, maar eigenlijk is het een combinatie van boslandbouw en voedselbos. Het boslandbouwgebied bestaat uit 2 delen, een noordelijk deel en een zuidelijk deel, met daartussen een strook gras. Er komt aan de noordzijde een poeltje voor dieren die in of bij het water leven. Geiten helpen mee met de begrazing.

Rondom het boslandbouwgebied komt een wandelpad. Dat richten we in als voedselbos. Vanaf het pad mogen wandelaars op verschillende plekken zelf van de struiken snoepen. Denk aan zuurbes, aalbes, kruisbes, bramen en de favoriet van de kinderen: frambozen.

Opbrengst

De eerste opbrengst uit de boslandbouw wordt verdeeld onder de vrijwilligers die helpen met het onderhoud. Als de oogst het toelaat, komt er over een jaar of 2 ook een samenwerking met lokale ondernemers die mogen komen oogsten. Denk bijvoorbeeld aan wilde gagel en hop voor bierbrouwers, maar ook asperge, rabarber, walnoten, hazelnoten, duindoorn, kersen en vlier voor restaurants uit de buurt. Uit de stroken met theekruiden, zoals hondsdraf en bedden met engelwortel, aardbei en heermoes, kunnen ondernemers plukken wat zij nodig hebben voor de thee.

Help mee als vrijwilliger

Een voedselbos aanleggen en onderhouden is een hoop werk. Dat kunnen we niet zonder vrijwilligers. Lijkt het u leuk om mee te helpen met het onderhoud van het Voedselbos? Geef u dan op bij vrijwilligerscoördinator Manou van der Noort. Stuur een mail aan m.van.der.noort@amsterdam.nl.

Voor de plantdagen hebben inmiddels voldoende vrijwilligers zich aangemeld. Maar we kunnen nog hulp gebruiken bij het onderhoud dat daarna volgt.

Meer weten

Wilt u meer weten over het Voedselbos? Kijk bij: Voedselbos.