Pad tot huidige pagina

Wethouder Jakob Wedemeijer geeft startsein vervolg Meer Bomen Nu

Wethouder Jakob Wedemeijer heeft zaterdag 6 november in het Schinkelbos het startsein gegeven voor het vervolg van de landelijke campagne Meer Bomen Nu.

Zo'n 25 vrijwilligers hielpen mee tijdens de eerste 'oogstdag' van Meer Bomen Nu, de campagne van klimaatorganisatie Urgenda waarbij jonge overbodige bomen worden verzameld en een nieuwe locatie krijgen.

Startsein

Op 6 november hebben de vrijwilligers samen met wethouder Wedemeijer (Openbare Ruimte & Groen) en medewerkers van het Bos overschot aan jonge elzen verzameld in het Schinkelbos, ten zuiden van het Amsterdamse Bos. Daarmee gaven ze de aftrap voor het vervolg van de campagne die een jaar geleden ook in het Amsterdamse Bos begon.

Nieuwe plek

Een deel van de geoogste bomen kreeg nog dezelfde dag een nieuwe bestemming: 250 elzen vormen het begin van een nieuw bos in de Broekendalerpolder bij Weesp. Nog eens 80 elzen verhuisden naar Purmer, om een elzenhaag bij een weiland te creëren (zie foto onderaan). Ook is Tuinpark Tuinwijck na dit weekend 135 jonge elzen uit het Bos rijker.

De overige geoogste boompjes zijn tijdelijk opgeslagen in de zogenaamde 'bomenhub' in het Amsterdamse Bos, tot ze hun definitieve plek krijgen. Wethouder Wedemeijer:

'We steunen deze mooie actie van Urgenda graag met de bomenhub in het Amsterdamse Bos, waar we wel 10.000 bomen kunnen opslaan om ze later weer uit te delen. Door samen de handen uit de mouwen te steken en gebruik te maken van de natuur, kunnen we de stad weer een stukje groener maken.'

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu gaat nu voor de 2e keer van start. Duizenden vrijwilligers in het hele land helpen mee om 1 miljoen bomen en struiken te (ver-)planten in één winterseizoen. Onder leiding van boswachters, ecologen en terreinbeheerders worden jonge boompjes en struiken verzameld op plekken waar ze ongewenst zijn, en verplaatst naar plekken waar ze volwassen kunnen worden. Die plek is gevonden bij 1100 burgers en boeren verspreid door het land. Alleen al in Noord-Holland komen er door deze actie 100.000 nieuwe bomen en struiken bij.

Meehelpen en meer informatie

Via het platform meerbomen.nu kunt u zich aanmelden om mee te helpen. Wie meehelpt (en plek heeft) kan ook een boompje meenemen.