Pad tot huidige pagina

Bosicoon: boomklever vs. boomkruiper

Schotse Hooglanders, de Heuvel, boommarters, de Bosbaan. Wat zijn eigenlijk echte iconen van het Amsterdamse Bos? In de rubriek 'Bosicoon' geeft onze ecoloog Sasja Voet de iconen van het Bos een podium. Boomklever of boomkruiper, hoe zit het ook alweer?

Deze keer richten we onze aandacht op twee prachtige vogelsoorten die vaak over het hoofd worden gezien: de boomklever en de boomkruiper. Ondanks dat ze vergelijkbare namen hebben en ze allebei vaak in bomen worden gevonden, zijn het 2 unieke wezens met hun eigen verhaal.

De Boomklever (Sitta europaea)

De boomklever, ook wel bekend als de 'acrobaat van de bossen', is een kleine vogel die inheems is in Europa. Met zijn opvallende blauwgrijze bovenkant, roestoranje borst en witte buik, is de boomklever een aardig vogeltje om te zien. Wat deze vogel bijzonder maakt, is zijn vermogen om op een unieke manier langs boomstammen en takken te klauteren.

Met sterke poten en een speciale stevige snavel kan de boomklever verticaal en ondersteboven klimmen, waarbij hij insecten en larven opspoort die zich verschuilen in de schors. Eenmaal gevonden, gebruikt hij zijn snavel als een beitel om zijn prooi te bemachtigen. Een onmiskenbaar geluid van "ti-ti-ti" verraadt vaak zijn aanwezigheid.

De Boomkruiper (Certhia familiaris)

In tegenstelling tot de boomklever, is de boomkruiper behendig in het omhoog zigzaggen langs boomstammen. Zijn verenkleed is minder opvallen maar desalniettemin prachtig bruin gespikkeld. Hierdoor gaat de boomkruiper goed op in zijn achtergrond en is hij moeilijk te spotten. Hij is heel erg goed in het vinden van kleine insecten en spinnetjes die zich in boomspleten verstoppen.

De boomkruiper heeft een spitse, omlaag gebogen snavel die hij gebruikt om zijn voedsel te bemachtigen. Zijn staartveren fungeren als een steun en geven hem evenwicht als hij omhoog kruipt. Zodra de boomkruiper een prooi heeft gevonden, vliegt hij naar de volgende boom en begint het proces opnieuw.

Dansen om de stammen

Ondanks hun verschillen delen de boomklever en de boomkruiper de belangrijke rol die ze spelen in het ecosysteem van het Bos. Ze helpen bij het in bedwang houden van insectenpopulaties, waardoor de bomen gezond kunnen blijven. Hun vermogen om op een verticale manier tegen stammen te klimmen en op zoek te gaan naar voedsel of een nestplaats is een voorbeeld van aanpassing van dieren aan hun natuurlijke omgeving.

Tuur eens naar de stammen de volgende keer dat je door het Bos wandelt. Wie weet zie je dan zo'n behendig klein vogeltje wel in actie, op zoek naar insecten. Het is een fascinerend gezicht dat doet verwonderen.