Pad tot huidige pagina

Bosicoon: de Europese haas

Denk je aan het Amsterdamse Bos dan schieten al gauw enkele beelden te binnen. Schotse Hooglanders, de Heuvel, de Bosbaan, eekhoorns. In nieuwsbrief-rubriek 'Bosicoon' geven we de iconen van het Bos een podium. Deze keer richten we de spotlight op een van de meest kenmerkende Bosbewoners in het voorjaar: de Europese haas!

In de velden en langs de bosranden van het Amsterdamse Bos vind je een bliksemsnelle boswoner: de Europese haas. Deze snelle en behendige dieren zijn meesters in het navigeren door het landschap en staan bekend als lente-icoon.

De haas (Lepus europaeus) is een veelvoorkomende diersoort in Europa en gedijt goed in open landschappen zoals bossen, weilanden en akkers. Herkenbaar aan hun slanke gestalte, lange oren en kenmerkende sprongen, maken deze dieren deel uit van de familie Leporidae. De dieren zijn voornamelijk schemer- en nachtactief, wat hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen verklaart.

Voortplanting

De haas staat bekend om zijn unieke voortplantingsrituelen, waarbij mannelijke hazen een opvallende boksmethode gebruiken om de aandacht van de vrouwtjes te trekken. Tijdens de paartijd dagen de mannetjes elkaar uit tot bokswedstrijden, waarbij ze op hun achterpoten rechtop staan en met hun voorpoten slaande bewegingen maken naar hun tegenstanders.

Deze bokswedstrijden dienen niet alleen om territorium te markeren, maar ook om de kracht en dominantie van de mannetjes te tonen aan de vrouwtjes, die de voorkeur geven aan de winnaars van deze intense gevechten. Deze periode waarin de mannetjes vechten om een vrouwtje wordt ook wel de rammeltijd genoemd.

Na een draagtijd van ongeveer 42 dagen worden de jonge hazen, ook wel leverets genoemd, geboren in een ondiepe kuil in de grond, bedekt met gras en bladeren voor bescherming tegen roofdieren. De jongen zijn bij de geboorte volledig ontwikkeld en kunnen al snel na de geboorte rondlopen en zichzelf verzorgen.

Lente-icoon

De (paas-)haas staat bekend als lente-icoon als brenger van (paas-)eitjes in het voorjaar.  Dit is hét moment dat de dieren in het bos hun eieren leggen en hun jongen worden geboren. Ook in het Bos is het broedseizoen volop aan de gang, dus vragen we je als bezoeker respectvol om te gaan met de Kraamkamer van de Natuur.

Wees voorzichtig en houd afstand van de dierennestjes. Kom je bijvoorbeeld met de hond? Houd deze dan aangelijnd en alleen in de hondvriendelijke locaties in het Bos. Zo gunnen wij de bewoners van het Bos hun rust in deze mooie periode!

Het Bos is rijk aan biodiversiteit. Wij lichten elke maand één van onze bosiconen uit. Wil je meer leren over onze bosiconen?

Bekijk ze allemaal

Header: Haas door Nathalie Burblis