Bosicoon: Grote Vos
Denk je aan het Amsterdamse Bos dan schieten al gauw enkele beelden te binnen. Schotse Hooglanders, de Heuvel, de Bosbaan, eekhoorns. In nieuwsbrief-rubriek 'Bosicoon' geven we de iconen van het Bos een podium. Deze keer richten we de spotlight op een zeldzame gast: de grote vos.
*hoofdafbeelding door Johannes Klapwijk
Mei in het Amsterdamse Bos. De lucht wordt zachter, de bomen knoppen, en wie goed oplet kan ineens een warme oranjerode flits zien opstijgen van het bospad: de grote vos is wakker.
Fors en rustig
Deze forse dagvlinder is een vroege verschijning: vaak al in februari of maart te zien, als een van de eerste vlinders van het jaar. De grote vos overwintert als volwassen vlinder in holle bomen of schuurtjes, en kiest bij de eerste zonnestralen het luchtruim. Met zijn roestrode vleugels, zwarte stippen en lichte rand lijkt hij op zijn naaste verwant, de kleine vos – maar wie ze naast elkaar ziet, herkent meteen het verschil: de grote vos is forser, rustiger en heeft geen blauwe vlekjes langs de vleugelrand.
Beeld door Gauthier Jacobs via waarneming.nl.
Zeldzame gast
Een zeldzame gast was hij, jarenlang. Zelfs verdwenen uit grote delen van Nederland. Maar sinds een paar jaar klopt hij weer op de poorten van het Bos. Oorzaak? Waarschijnlijk het succes van herintroductie en klimaatverschuivingen. De rupsen zijn dol op iep, wilg en fruitbomen – en juist die groeien volop in en rond het Amsterdamse Bos.
Zodra de lente echt doorbreekt, is hij vaak alweer verdwenen. De eerste generatie leeft kort, maar zorgt voor nakomelingen die later in de zomer rondvliegen. Wil je hem zien? Ga dan op een zonnige ochtend op pad, vooral in april, en speur langs bosranden en open plekken.
Bekijk de grote vos in actie in de onderstaande video.
Wist je dat...
-
De grote vos pas sinds kort weer voorkomt in het westen van Nederland?
-
Hij in rusttoestand nauwelijks opvalt door zijn schutkleurige onderzijde?
-
De vlinder vroeger gewoon als ‘gewone’ soort gold, maar door zijn afname nu zeldzaam is?
Hou je ogen open, want met een beetje geluk zie je deze voorjaarsbode fladderen langs het pad – een vliegend verhaal van herstel.