
Zomer in het Bos | Juni 2023
Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijker voelbaar geworden. Het weer wordt extremer, warmer en droger. En bij tijden juist natter. In een stedelijk gebied heb je daar extra last van.
Het Bos speelt een belangrijke rol bij het aanpassen aan klimaatveranderingen, omdat de natuur ons helpt om de gevolgen van extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, overstromingen en droogte, te verminderen.
Bomen en planten absorberen bijvoorbeeld CO2 uit de atmosfeer, wat kan bijdragen aan het verminderen van de opwarming van de aarde. Ook verbetert daardoor de kwaliteit van de lucht. Het Bos kan ook helpen om regenwater op te vangen en vast te houden, waardoor wateroverlast kan worden voorkomen. En het Amsterdamse Bos is bij hitte in de zomer veel koeler dan de bebouwde omgeving. Het Bos is dan echt een toevluchtsoord voor stadsbewoners.
Verkoeling
Dus ontsnap aan de stedelijke hitte en ontdek het verkoelende klimaat van het Amsterdamse Bos deze zomer! Duik in het koele, heldere water van de Grote Vijver. Of wandel door het schaduwrijke bos, waar de hitte van de zomer op een verfrissende manier te verdragen is. Of u nu zin heeft in een picknick onder de hoge bomen, een wandeling langs de kronkelende paden of een verkwikkende fietstocht, ervaar het gevoel van verkoeling en rust dat alleen de natuur kan bieden.
Wees als het Bos
Maar het Bos biedt niet alleen ontspanning, we kunnen ook veel leren van de manier waarop de flora en fauna zich aanpassen aan hitte en ons veranderende klimaat. Zo leert het Bos ons dat we in staat zijn om te overleven onder veranderende omstandigheden. Door te observeren, te luisteren en te leren van het Bos, kunnen we deze waardevolle inzichten opnemen in onze eigen levens en gemeenschappen. We noemen dat ‘nature-based solutions’.
Zonbescherming
De bladeren van bomen beschermen de boom tegen het verbranden van de stam. Zo fungeren de bladeren als een soort zonnescherm. Vooral bomen met een dunne bast zoals beuk en linde kunnen last krijgen van zonnebrand op de stam. Ze verliezen water via transpiratie, wat een verkoelend effect heeft. Vergelijkbaar met de manier waarop mensen zweten om af te koelen.
En bomen kunnen hun groeipatronen aanpassen om zich beter te weren tegen hitte en droogte. Veel planten hebben aangepaste bladeren om het waterverlies door verdamping te minimaliseren. Dit kan betekenen dat ze kleinere bladeren hebben, bladeren die bedekt zijn met een wasachtige substantie, of bladeren die naar beneden wijzen om de directe zonnestraling te vermijden.
Siësta
Veel dieren kiezen ervoor om een siësta te houden op het heetst van de dag. Zo hoor je rond het middaguur veel minder vogels, dan wanneer je bij zonsopgang of ondergang in het Bos loopt.
Wilt u nog meer weten over het belang van het Bos voor de Stad? Houd dan de Boskalender in de gaten en kom naar een van onze activiteiten deze zomer.
Kom, ontdek, adem en geniet van de zomer in het Amsterdamse Bos!