Pad tot huidige pagina

100 monumenten Plasterk

8 nieuwe Amsterdamse rijksmonumenten

Op 15 oktober 2007 heeft toenmalig minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend gemaakt om 100 topmonumenten uit de wederopbouwperiode de status van beschermd rijksmonument te verlenen. Het gaat hierbij om 100 objecten met een bijzondere architectuur of nationale herinneringswaarde, gebouwd tussen 1940 en 1958.

8 nieuwe Amsterdamse rijksmonumenten

De monumenten uit deze periode moeten onder andere toonaangevend zijn voor de belangrijkste stromingen in de architectuur, stedenbouw of als het gaat om vernieuwingen in de bouwtechniek. De objecten zijn verdeeld over diverse regio’s in Nederland en ondergebracht in thematische categorieën. Onder de topmonumenten bevinden zich 8 objecten en complexen in Amsterdam.

Kenmerkend voor wederopbouw

Kenmerkend voor de wederopbouwperiode is het gebruik op grote schaal van nieuwe materialen (beton, glas en staal) en constructiemogelijkheden (systeembouw met prefab elementen). Ook nieuw was de samenwerking van architecten en (beeldend) kunstenaars bij de aankleding van gebouwen, waarvoor de overheid subsidies beschikbaar stelde.
Helaas is door gebrek aan kennis en waardering veel waardevolle bebouwing uit deze periode al voorgoed verdwenen of dreigt onherstelbaar te worden verminkt.

Procedure

Met het voornemen tot aanwijzing van de minister is het object nog niet formeel en wettelijk beschermd. De vervolgprocedure start met het verzenden van de officiële adviesaanvragen aan de gemeente (stadsdelen) en de Raad voor Cultuur, waarin namens de minister om advies om eventuele aanwijzing tot rijksmonument zal worden gevraagd. De eigenaar en overige belanghebbenden ontvangen daarvan een afschrift en kunnen hun zienswijze op het voornemen van de minister kenbaar maken. De adviesaanvragen zijn eind 2007 verzonden. Met de verzending van de aanvragen gaat ook de voorbescherming van de monumenten in.

Meer informatie

[+] Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed