Pad tot huidige pagina

Versterken van het Bloesempark: de kracht van nature-based-solutions

Het Bloesempark in het Amsterdamse Bos is een unieke en iconische plek die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Echter, net als veel andere natuurgebieden, staat het Bloesempark voor uitdagingen, zoals klimaatverandering en vervuiling, die het delicate ecosysteem bedreigen. Dankzij een nature-based-solution pakken wij deze uitdagingen aan. Koos Koopman-Fieret, Projectleider Bos & Natuur, vertelt hier in dit artikel meer over.

Wat zijn nature-based-solutions?

Nature-based-solutions zijn oplossingen die de natuur zelf inzet om problemen op te lossen. In plaats van mechanische of kunstmatige ingrepen, laat men de natuur zelf de balans herstellen en problemen aanpakken. Deze benadering is niet alleen duurzamer, maar ook kostenefficiënter en vaak effectiever. "Als je de natuur een oplossing laat bedenken, is de natuur ook in staat om dit te beheren," legt Koopman-Fieret uit. "Het is minder duur, duurzaam, en vereist minder onderhoud. Bovendien is het beter voor de natuur en efficiënter."

Nature-based-solutions in het Bloesempark

In februari 2024 zijn wormen en schimmels in de bodem geplaatst om de bodemkwaliteit te verbeteren en de boomgroei te ondersteunen. “Schimmels zetten voedingsstoffen om voor bomen, terwijl wormen gangen creëren die de bodem beluchten en waterafvoer verbeteren. Deze processen bevorderen de bodemkwaliteit en ondersteunen de boomgezondheid. De effectiviteit van deze methode wordt regelmatig geëvalueerd, de volgende beoordeling is gepland in oktober,” aldus Koopman-Fieret.

Innovatie en Samenwerking in het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos moedigt innovatieve benaderingen aan om de natuur te beschermen en te verbeteren. Projecten zoals die in het Bloesempark zijn voorbeelden van hoe wij streven naar duurzame en natuurvriendelijke oplossingen. Wij nodigen externe bedrijven uit om partners te worden en deze initiatieven te ondersteunen. Samen kunnen we werken aan een gezonde en bloeiende toekomst voor het Bos. Door samen te werken, kunnen we niet alleen bijdragen aan het behoud van het Bloesempark, maar ook aan de ontwikkeling van nieuwe natuurprojecten die de biodiversiteit en duurzaamheid bevorderen.

Het Amsterdamse Bos staat volledig in bloei! Laat jouw organisatie bijdragen aan onze missie: natuur in het midden van de samenleving. Neem contact op met Pieter Haasnootp.haasnoot@amsterdam.nl en wees onderdeel van de groei.