Pad tot huidige pagina

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos

In dit weblog vertellen onze boswachters over hun belevenissen in het Bos en interessante wetenswaardigheden.

Boswachterij Amsterdamse Bos, foto: Jeroen Hogenboom

Je kunt op reageren via de knop, 'reageer' onder ieder bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Kijk hier voor meer informatie over de Boswachterij in het Amsterdamse Bos.

De smidse is weer open
14 juni 2019 om 12:38
Boswachtersweblog
De 'smidse' van de zanglijster, foto: Sam Juffermans.

Op een rondje door de Bos kwam ik een smidse van de zanglijster tegen. Een smidse bestaat uit een plaats in het bos waar een grote steen bij ligt. De steen wordt gebruikt door de zanglijster om er huisjesslakken op stuk te slaan. Deze plekken worden soms jaren gebruikt. Er liggen dan ook slakkenhuisjes van verschillende jaren op de smidse.

Er zijn niet veel vogels die gereedschap gebruiken om ergens bij te komen waar ze niet bij kunnen. Ook de koperwiek, familie van de zanglijster, wil wel huisjesslakken stuk slaan op stenen.  De huisjesslak is niet het hoofdvoedsel van de zanglijster, dat is de regenworm. Maar in droge tijden, of als er veel sneeuw ligt, gaan ze over op slakken. In het voorjaar zijn er genoeg rupsen en om wat afwisseling in het menu te brengen eten ze ook slakken. In de herfst gaan ze dan weer over op bessen die dan veelvuldig voorradig zijn.

Strooi dus geen gif tussen de planten om de slakken te doden, ze spelen een rol als voedsel voor vogels. Vergiftigde slakken zijn weer funest voor de dieren die slakken eten. De zanglijster is een grote slakkeneter, dus heb je ze in de tuin laat ze dan lekker hun gang gaan op zoek naar slakken.

Vreemde wezens
28 maart 2019 om 14:29
Boswachtersweblog
Foto: plukplek in het Bos waar een roofvogel een halsbandparkiet heeft 'geplukt'; Sam Juffermans.

Het aantal roofvogels is de afgelopen jaren gestaag gestegen. Dit komt onder andere door minder gebruik van gif in de landbouw. Ook in het Amsterdamse Bos leven roofvogels, zoals de buizerd, sperwer, havik, torenvalk en ook de kiekendief, slechtvalk en de boomvalk worden wel eens waargenomen.

Een jaar of 15 geleden kwam een nieuwe soort vogel ons land bevolken, de halsbandparkiet. Dat was even schrikken voor de roofvogels want deze kleur kenden ze niet in het luchtruim. Ook toen ze nog in het nest zaten werden ze niet gevoerd met groengele vogels. Doordat de roofvogels deze vogels niet kenden werden de halsbandparkieten ook niet gevangen door de roofvogels. Hierdoor kon de halsbandparkiet zich snel vermeerderen in ons land.

Inmiddels is dat veranderd, de roofvogels als havik en buizerd hebben ontdekt dat ook halsbandparkiet een lekker hapje is. In het Amsterdamse Bos trof ik een plukplek aan van een havik die een halsbandparkiet had geplukt. Let wel 'geplukt' maar niet opgegeten, dat heeft hij/zij ergens anders gedaan. Misschien heeft de roofvogel wel ergens een nest met jongen in het Bos.

Nieuwe boswachter
31 januari 2019 om 11:52
Boswachtersweblog
Onze nieuwe boswachter Claudia Plaisier.
In juni 2018 besloot ik een carrièreswitch te maken. Na 15 jaar bij de politie gewerkt te hebben was het welletjes, ik wilde iets anders. Alle kommer en kwel had ik wel gezien en een hoop boeven waren inmiddels gevangen.

Een collega attendeerde mij op een vacature bij de Boswachterij in het Amsterdamse Bos. Ik ken het Bos best goed. Tijdens het werk bij Politie Amstelveen kwam ik er met grote regelmaat en privé bezocht ik het Bos ook regelmatig. Maar wat houdt het nou in om boswachter te zijn?

Blauw groen

Dus vroeg ik een oriëntatiegesprek aan en had een geweldig gesprek. Deze baan zag ik wel zitten, maar ik schatte mijn kansen vrij klein in. Ik had een ‘blauwe’ achtergrond, dus het handhaven zou geen probleem zijn. Bloemetjes, plantjes, diertjes, daar wist ik eigenlijk niet zo heel veel van. Ik heb mijn vmbo-diploma behaald aan de land- en tuinbouw school. En toen het nummer 144 werd ingevoerd heb ik het certificaat Dierenpolitie behaald. Het groen, daar lag mijn nieuwe uitdaging.

Ik stelde een motivatiebrief en cv op en stuurde ze op. Twee weken later kreeg ik een uitnodiging voor een gesprek. Het gesprek verliep ontspannen, ik vertelde honderduit over waarom ik boswachter wilde worden. Met een goed gevoel ging ik weer richting huis. Enkele dagen later werd ik gebeld en een tweede gesprek volgde. Ook dit gesprek verliep goed. Na het weekend vertelden ze me dat ik mocht terugkomen voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Bingo, ik werd aangenomen!

8 oktober 2018 was mijn eerste werkdag. Ik had inmiddels kennisgemaakt met de meeste collega's en kon gaan beginnen. De eerste week was ik voornamelijk bezig met het leren kennen van de organisatie en mijn spullen op orde brengen. De tweede week ging ik naar buiten om het Bos te leren kennen. De wegen kende ik al, maar wat staat er nou eigenlijk in zo’n bosperceel? Ik stortte me op de geschiedenis van het Amsterdamse Bos. Feiten zijn makkelijk te leren en vinden bezoekers tijdens excursies interessant.

Spannend

Tijdens ...
Doe dat nou niet...
26 juni 2018 om 09:40
Boswachtersweblog
Dode haan

Beste mensen, doe dat nou niet en neem gewoon de zorg voor je dieren op je. Je huisdieren in het Bos achterlaten betekent in vele gevallen een akelige dood.

Afgelopen vrijdag vond ik halverwege de ochtend een dode haan op een van de voetpaden. Zeker weten doe ik het natuurlijk niet maar het is zeer waarschijnlijk dat het dier in het Bos is achtergelaten omdat ie thuis te veel en te hard kukelde. Er is dan wel zat te eten voor hem in het Bos maar heeft u gedacht aan het gebrek aan beschutting? En aan de vos en aan de buizerd? Aan de veren die in een brede cirkel om de haan heen lagen was te zien dat de haan door een roofvogel geplukt was. Bij leven...

Drie konijnen

En onlangs zijn er in het Bos drie tamme konijnen aangetroffen. Gelukkig kon een collega van het Bos de dieren pakken en zijn ze overgedragen aan de dierenambulance.

Jonge katten.

Bij de pannenkoekenboerderij is het afgelopen weekend een mand achtergelaten met een poes en drie zeer jonge kittens. Een bezoekster heeft de mand met de kittens gevonden en ook deze dieren zijn overgedragen aan de dierenambulance. En dan moeten de vakanties nog beginnen...

Dus nogmaals; doe dat nou niet!

Boswachters in de Jordaan
13 mei 2018 om 08:21
Boswachtersweblog
nest

Enkele dagen terug kreeg de vroege morgen een onverwachte wending. De boswachterij werd gebeld door de politie. Dat gebeurt wel vaker maar nu vroegen zij onze expertise bij een melding die zij gekregen hadden. Het was echter niet in het Amsterdamse Bos maar in de Jordaan.

Het is altijd goed om samen te werken en onze werkzaamheden van die dag lieten het toe, dus Annemiek en ik naar de betreffende straat in de Jordaan. Het zou gaan om het volgende: de dag er voor had het milieuteam van de politie een melding gekregen van omwonenden dat er langs een gevel waaraan gewerkt gaat worden een steiger geplaatst is. Bij het plaatsen hiervan zou een oude klimop beschadigd zijn en vogelnesten bewust kapot zijn gemaakt. Er zou wel een flora en faunascan uitgevoerd zijn, wat verplicht is bij zulke werkzaamheden. Zeker in het broedseizoen. Mogelijk is deze scan onjuist uitgevoerd.

Verstoring

Uiteraard waren de collega’s van de politie samen met ons aanwezig. We spraken af dat we eerst een poosje zouden wachten en kijken of er bewegingen zouden zijn van vogels. Even verderop, enkele meters naast de steiger kwam een merel aanvliegen met zijn bek vol wormen die een naast gelegen struik invloog. Die heeft daar dus haar nest. Als men nu met machines de gevel gaat reinigen is er al sprake van een ongeoorloofde verstoring.

Vernield nest

Na een kwartiertje zijn we de steiger opgeklommen om tot aan de dakrand de klimop te inspecteren op kapotte en daardoor verlaten nesten. De steiger was vier verdiepingen hoog en zo’n 40 cm breed. Ik heb het niet op hoogtes dus na de tweede verdieping nam Annemiek het over. We zagen wat oude nesten die niet van dit voorjaar waren maar vlak voor we zouden stoppen met de inspectie werd er een nest gevonden die op zijn kop lag tussen de steiger en de gevel. Al vrij snel werd duidelijk dat het om een merelnest ging. Er lagen enkele eitjes naast, kapot en waar blaadjes aan kleefden. Dit komt door de weggelopen dooier, die vanwege het warme weer ...