Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Bijdragen mei 2018

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Bijdragen mei 2018

In dit weblog vertellen onze boswachters over hun belevenissen in het Bos en interessante wetenswaardigheden.

Boswachterij Amsterdamse Bos, foto: Jeroen Hogenboom

Je kunt op reageren via de knop, 'reageer' onder ieder bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Kijk hier voor meer informatie over de Boswachterij in het Amsterdamse Bos.

Boswachters in de Jordaan
13 mei 2018 om 08:21
Boswachtersweblog
nest

Enkele dagen terug kreeg de vroege morgen een onverwachte wending. De boswachterij werd gebeld door de politie. Dat gebeurt wel vaker maar nu vroegen zij onze expertise bij een melding die zij gekregen hadden. Het was echter niet in het Amsterdamse Bos maar in de Jordaan.

Het is altijd goed om samen te werken en onze werkzaamheden van die dag lieten het toe, dus Annemiek en ik naar de betreffende straat in de Jordaan. Het zou gaan om het volgende: de dag er voor had het milieuteam van de politie een melding gekregen van omwonenden dat er langs een gevel waaraan gewerkt gaat worden een steiger geplaatst is. Bij het plaatsen hiervan zou een oude klimop beschadigd zijn en vogelnesten bewust kapot zijn gemaakt. Er zou wel een flora en faunascan uitgevoerd zijn, wat verplicht is bij zulke werkzaamheden. Zeker in het broedseizoen. Mogelijk is deze scan onjuist uitgevoerd.

Verstoring

Uiteraard waren de collega’s van de politie samen met ons aanwezig. We spraken af dat we eerst een poosje zouden wachten en kijken of er bewegingen zouden zijn van vogels. Even verderop, enkele meters naast de steiger kwam een merel aanvliegen met zijn bek vol wormen die een naast gelegen struik invloog. Die heeft daar dus haar nest. Als men nu met machines de gevel gaat reinigen is er al sprake van een ongeoorloofde verstoring.

Vernield nest

Na een kwartiertje zijn we de steiger opgeklommen om tot aan de dakrand de klimop te inspecteren op kapotte en daardoor verlaten nesten. De steiger was vier verdiepingen hoog en zo’n 40 cm breed. Ik heb het niet op hoogtes dus na de tweede verdieping nam Annemiek het over. We zagen wat oude nesten die niet van dit voorjaar waren maar vlak voor we zouden stoppen met de inspectie werd er een nest gevonden die op zijn kop lag tussen de steiger en de gevel. Al vrij snel werd duidelijk dat het om een merelnest ging. Er lagen enkele eitjes naast, kapot en waar blaadjes aan kleefden. Dit komt door de weggelopen dooier, die vanwege het warme weer ...