Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Bijdragen maart 2019

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Bijdragen maart 2019

In dit weblog vertellen onze boswachters over hun belevenissen in het Bos en interessante wetenswaardigheden.

Bloggende boswachter Pieter Rust

Je kunt op reageren via de knop, 'reageer' onder ieder bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Kijk hier voor meer informatie over de Boswachterij in het Amsterdamse Bos.

Vreemde wezens
28 maart 2019 om 14:29
Boswachtersweblog
Foto: plukplek in het Bos waar een roofvogel een halsbandparkiet heeft 'geplukt'; Sam Juffermans.

Het aantal roofvogels is de afgelopen jaren gestaag gestegen. Dit komt onder andere door minder gebruik van gif in de landbouw. Ook in het Amsterdamse Bos leven roofvogels, zoals de buizerd, sperwer, havik, torenvalk en ook de kiekendief, slechtvalk en de boomvalk worden wel eens waargenomen.

Een jaar of 15 geleden kwam een nieuwe soort vogel ons land bevolken, de halsbandparkiet. Dat was even schrikken voor de roofvogels want deze kleur kenden ze niet in het luchtruim. Ook toen ze nog in het nest zaten werden ze niet gevoerd met groengele vogels. Doordat de roofvogels deze vogels niet kenden werden de halsbandparkieten ook niet gevangen door de roofvogels. Hierdoor kon de halsbandparkiet zich snel vermeerderen in ons land.

Inmiddels is dat veranderd, de roofvogels als havik en buizerd hebben ontdekt dat ook halsbandparkiet een lekker hapje is. In het Amsterdamse Bos trof ik een plukplek aan van een havik die een halsbandparkiet had geplukt. Let wel 'geplukt' maar niet opgegeten, dat heeft hij/zij ergens anders gedaan. Misschien heeft de roofvogel wel ergens een nest met jongen in het Bos.