Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Bijdragen december 2019

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Bijdragen december 2019

In dit weblog vertellen onze boswachters over hun belevenissen in het Bos en interessante wetenswaardigheden.

Bloggende boswachter Pieter Rust

Je kunt op reageren via de knop, 'reageer' onder ieder bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Kijk hier voor meer informatie over de Boswachterij in het Amsterdamse Bos.

43 jaar in het Amsterdamse Bos
17 december 2019 om 08:46
Boswachtersweblog
thumb_samkids02

Ik ben Sam juffermans en werk 43 jaar in het Amsterdamse Bos. Op 20 januari 2020 ga ik met pensioen. Na mijn opleiding aan de middelbare Landbouwschool en daarna militaire dienstplicht bij de luchtmacht ben ik begonnen bij aannemer Beuker.

Voor deze aannemer heb ik twee jaar in het Bos gewerkt (kanten langs voet- en fietspaden maaien en ’s winters bomen uit het bos slepen met de paardjes). Daarna heb ik voor Beuker nog een jaar in de tekenkamer gezeten op de oude Uitkijk (red.: de oude locatie van het beheerkantoor) en heb daar de kaart met de opstanden afgemaakt welke nu nog gebruikt wordt.

In november 1978 ben ik begonnen als boswachter. Ik heb in die 43 jaar duizenden kinderen en volwassenen het prachtige Amsterdamse Bos rondgeleid, gevaren of gefietst. Daarnaast liep ik van april tot en met september 4 vlinderroutes en 3 libelleroutes.

In de 41 jaar als boswachter heb ik honderden bonnen uitgeschreven als onbezoldigd ambtenaar van Rijkspolitie of  BOA. En 36 jaar met een diensthond gelopen. Als BOA ben ik 4 jaar geleden gestopt.

De jaren zijn omgevlogen, alsof ik gisteren pas in dienst kwam. Ik weet niet of het nog van deze tijd is om 43 jaar op dezelfde plek werkzaam te zijn. Maar als je je dromen nastreeft, fijne collega’s hebt en in de natuur van het Amsterdamse Bos mag werken, zijn teleurstellingen snel vergeten.

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest maar de problemen losten zich weer op tijd op. Er is in de jaren wel het een en ander veranderd in het Amsterdamse Bos, ik heb de halve leeftijd van het Bos meegemaakt. Een paar voorbeelden: de komst van de Schotse hooglanders, het Tennispark, SIVA-terrein ('Vietnamweide'), het entreegebied, het SchinkelBos, Vogeleiland, het Genie (red.: huidige locatie beheerkantoor), de Uitkijk, het Bezoekerscentrum. Het Land van Bosse, meer hooiland en minder grasgazon, de Geitenboerderij, de Bosbaan-tribune en -verbreding, het speeltuintje en kiosk noordkant, diensthonden, Stadskwekerij die nu Bloesempark ...