Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reacties

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reacties

Varens, sneeuw en bomen
23 februari 2021 om 11:45

In het Bos valt altijd weer wat nieuws te ontdekken. Soms struikel je er bij toeval over. Op andere momenten ga je het pas zien als iets of iemand je interesse ervoor heeft gewekt. Zo hoorde ik in november de Amsterdamse bomenconsulent Hans Kaljee vertellen over de eikvarens die op oude iepen in de stad groeien. Je kunt het hier terughoren. En dan denk je, het Bos is onderhand ook boven de tachtig. Toch eens opletten, als ze zelfs in de stad op bomen groeien. De winter is bovendien de beste tijd om eikvarens te spotten. Want die blijven de hele winter groen, terwijl de meeste bomen dan geen blaadjes hebben. Op de prachtige website Flora van Nederland vind je hoe je de eikvaren kunt herkennen.

Groeiende nieuwsgierigheid
Valentijn ten Hoopen houdt al tientallen jaren bij waar in Amsterdam muurplanten groeien. In 2004 werd hij tijdens zijn zoektocht door de stad afgeleid door een boomkruiper die langs de bast van een iep hipte. En toen zag hij de eerste eikvaren op een boom. Vanaf die tijd kijkt hij niet alleen naar muurtjes maar ook naar bomen. Onderhand heeft hij al 400 bomen met eikvarens gevonden. Bijna allemaal op oude iepen, maar ook enkele op plataan en wilg. En heel zeldzaam: in Amsterdam en omstreken staan ook negen lindes met eikvaren. Twee daarvan staan in ons Bos, hoorde ik van Valentijn. Vlak bij de Vierwindenbrug, stop 11 in de bruggenroute. Hoe meer ik hoorde, hoe nieuwsgieriger ik werd. Ook naar wat er nog meer aan varens in het Bos staan.

Eikvarens in de boom, maar ook op de grond
De eikvarens in de twee linden blijken nog wat klein. Maar een honderd meter verderop staan twee wilgen waarop de eikvarens veel groter zijn. Eikvarens hoeven overigens niet op bomen te groeien. Op noordhellingen in de duinen kan je ze bijvoorbeeld als bodembedekker tegenkomen. De vier bomen in het Bos waarop ik eikvarens vond, staan denk ik niet toevallig in de buurt het Thijssepark. In het Thijssepark groeien heel veel verschillende soorten varens. Geen daarvan in bomen, maar wel grote groepen eikvarens gewoon in de grond. Het kan haast niet anders of zij hebben hun sporen over het water naar het Bos laten waaien.

Van varens in de sneeuw, nu varens tussen de sneeuwklokjes
Een wandeling in het Thijssepark is prima te combineren met een bezoek aan het Bos. Mooi om daar nu bijvoorbeeld het wintergroene Dubbelloof te bekijken. Ik raad echter aan om ook een bezoek te brengen aan het Vogeleiland in het Bos. Ook daar staan hele mooie varens, zoals hele grote Tongvarens en Stijve naaldvaren. Heel handig met naambordjes erbij. Maar wat ik echt leuk vind, is dat de varens op het Vogeleiland intussen van in de sneeuw, in de sneeuwklokjes zijn beland. En als bonus bloeien de eerste narcissen daar alweer. Dat moet je zien.

Foto: Stijve naaldvaren op Vogeleiland, 12 (sneeuw) en 20 februari 2021, Wouter van der Wulp.