Pad tot huidige pagina

Het Amsterdamse Bos klimaatbestendig voor de toekomst

De beheerorganisatie van het Amsterdamse Bos werkt toe naar klimaatbestendig Bos. Een Bos dat de komende decennia gevarieerd, gezond en aantrekkelijk blijft. Om te bepalen welke maatregelen daarvoor nodig zijn, hebben we onderzoek gedaan naar de effecten van klimaatverandering op het Bos en mogelijke manieren om daarop in te spelen.

Klimaatverandering is wereldwijd een van de meest urgente vraagstukken van onze tijd. De zeespiegel stijgt. Neerslag, hitte en droogte worden extremer en komen vaker voor.  Ook in Amsterdam en ook in het Amsterdamse Bos. Als we hier niet goed mee omgaan, kan dit ernstige sociale, fysieke en financiële schade opleveren, met grote gevolgen voor mensen, dieren en de natuur. We moeten alles op alles zetten om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Tegelijkertijd moeten we ons aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering die al gaande is.

Klimaatverandering in het Amsterdamse Bos

In het Bos zijn de effecten van klimaatverandering te zien. Er zijn bijvoorbeeld plekken waar het gedurende langere tijd nat is en het aantal natte gebieden in het Bos neemt toe. Een ander voorbeeld is dat bomen gevoeliger zijn voor ziekten, zoals de essentaksterfte.

Het Bos zal gaandeweg van samenstelling (moeten) veranderen om mee te bewegen met het klimaat. Dat kunnen we ondersteunen met de juiste maatregelen; zo werken we toe naar een weerbaar, klimaatbestendig Bos. Om te bepalen welke maatregelen dat zijn, hebben we onderzoek gedaan naar de effecten van klimaatverandering op het Bos en mogelijke manieren om daarop in te spelen in inrichting en beheer.

Veerkrachtig Bos

Een klimaatadaptief bos is een veerkrachtig bos, een bos dat goed kan herstellen van korte en tijdelijke bedreigingen zoals een droge periode of storm. De vertreksituatie van het Bos wat betreft klimaatbestendigheid is gunstig. Het staat op kleigrond, is goed gestructureerd en gevarieerd en heeft voldoende water. Zowel het bos als de veenmosrietlanden herbergen veel bijzondere planten- en diersoorten.

Wat komt er op het Bos af?

De veerkracht van het Amsterdamse Bos wordt beïnvloed door een aantal omgevingsfactoren, oftewel uitdagingen. Klimaatverandering is daarvan de bekendste, maar ook de neerslag van stikstof, de waterkwaliteit en de toenemende recreatiedruk spelen een rol. Ze hebben invloed op bodem en water, en via bodem en water op planten en dieren. Maar ze hebben ook deels direct invloed op het Bos en de biodiversiteit, denk bijvoorbeeld aan de directe impact van hitte op planten en bomen.

Meer lezen over uitdagen en mogelijke maatregelen?

Meer informatie over klimaat en het Amsterdamse Bos