Pad tot huidige pagina

Renovatie bruggen 516 en 520

8 februari 2024

Het Amsterdamse Bos werkt sinds 2020 achterstallig onderhoud aan bruggen weg. In februari starten we met de ‘ballenbruggen’, 516 en 520. Bruggen 516 en 520 zijn ophaalbruggetjes voor voetgangers. Brug 516 is het ophaalbruggetje bij het Broeierspad, brug 520 is het ophaalbruggetje vlakbij het Bostheater. Beide bruggen worden wel ‘ballenbrug’ genoemd, omdat de contragewichten die dienstdoen als tegengewicht bij het openen van de brug uitgevoerd zijn in de vorm van ballen.

Noodbrug

We renoveren beide bruggen volledig. Dat doen we op een externe locatie en duurt ongeveer 8 weken. We verwijderen de bruggen begin februari en leggen tijdelijke noodbruggen neer. Tijdens de installatie van de noodbruggen zijn de bruggen 2 dagen afgesloten. Dat is ook het geval op het moment dat de gerenoveerde bruggen weer terug worden geplaatst.

Piet Kramer

In totaal zijn er maarliefst 116 bruggen in het Bos, waarvan een groot deel monumentale status heeft. De bruggen vormen de verbinding tussen alle paden voor voetgangers, fietsers en ruiters over de vele waterpartijen en sloten in het Bos. Bruggen 516 en 520 zijn ontworpen door Piet Kramer, de architect van de Amsterdamse School die het merendeel van de bruggen in het Bos heeft ontworpen.Kramer wilde de bruggen niet weg laten vallen in de omgeving maar juist op laten vallen in het landschap. Hierdoor geven de bruggen het Amsterdamse Bos zijn eigen karakter. Dit effect is bereikt door de positionering van de bruggen, de gebruikte kleuren en de bijzondere ontwerpen. Bruggen 516 en 520 zijn hier een goed voorbeeld van.

Wilt u meer lezen over Piet Kramer bruggen in het Amsterdamse Bos? Lees dan hier verder: Tot nu toe 32 bruggen opgeknapt - Amsterdamse Bos