Pad tot huidige pagina

Bosicoon: de gewone pad

Denk je aan het Amsterdamse Bos dan schieten al gauw enkele beelden te binnen. Schotse Hooglanders, de Heuvel, de Bosbaan, eekhoorns. In nieuwsbrief-rubriek 'Bosicoon' geven we de iconen van het Bos een podium. Dit keer in de spotlight: de gewone pad!

In het weelderige groen van het Amsterdamse Bos schuilt een fascinerende inwoner: de gewone pad. Deze amfibieën zijn meesters in camouflage en gedijen goed in de vochtige omgeving van het Bos.

De gewone pad (Bufo bufo) is een veelvoorkomende pad in Europa en heeft het grootste verspreidingsgebied van alle amfibieën op het continent. Herkenbaar aan zijn gedrongen lichaam, wrattige huid en opvallende oranjebruine iris, maakt deze pad deel uit van de familie van echte padden (Bufonidae).

Voortplanting

De gewone pad is een veelzijdige bewoner die zich aanpast aan diverse habitats, maar voor voortplanting is oppervlaktewater noodzakelijk. Tijdens het paarseizoen leggen ze eieren in strengen, in tegenstelling tot klompen, zoals veel andere kikkers. Met een lengte variërend van 6 tot 13 centimeter, zijn de vrouwtjes groter dan de mannetjes. Op de bekende foto’s van parende padden, waarbij de dieren bovenop elkaar zitten, zie je goed het verschil in grootte.

Door het warme weer van de afgelopen weken zijn de dieren vervroegd uit hun winterslaap gekomen en op pad naar hun broedgebied. De paddentrek is echter niet zonder gevaar. Veel amfibieën moeten een weg of fietspad oversteken om bij hun liefdesnestje te komen, wat meer dan eens met een dodelijk ongeval afloopt.

Dus zie je een pad, kikker of salamander een weg oversteken? Schroom dan niet ze een handje te helpen en veilig aan de overkant te zetten. Zo helpen we de natuur een beetje!

De gewone pad is voornamelijk schemer- en nachtactief, wat hun onopvallende levenswijze verklaart. Ze voeden zich opportunistisch met kleine ongewervelden zoals insecten, larven, spinnen en regenwormen. De oranjebruine ogen met horizontale pupillen en grote gifklieren achter de ogen, genaamd paratoïden, maken ze onderscheidend van andere Europese padden. Uit die gifklieren kunnen ze paddenmelk afscheiden. Dit gif (bufotoxine) smaakt slecht en schrikt vijanden af.

Rol in het ecosysteem

Hoewel hun habitat divers is, van bossen tot weilanden en zelfs stedelijke parken, zijn voortplantingswateren zoals vijvers en sloten cruciaal. In het Amsterdamse Bos spelen gewone padden een vitale rol in het ecologische evenwicht, waar ze helpen bij het controleren van insectenpopulaties. Daarnaast speelt de gewone pad, helaas, zelf ook een rol in de maaltijden van mede-Bosbewoners.

Met name de kikkervisjes worden door van alles en nog wat belaagd. Vooral waterinsecten als de geelgerande watertor of de roofzuchtige larven van libellen vormen een gevaar. Vijanden van de volwassen pad zijn vogels zoals de bosuil, de reiger en de buizerd. Daarnaast jagen verschillende zoogdieren op padden, zoals de egel en bunzing.