Pad tot huidige pagina

Waterentree

Het Amsterdamse Bos bestaat uit een verzameling van natuurgebieden met ieder een ander karakter. Het is een mozaïek van nat, droog, bos, grasland, riet en open water. Een van die gebieden is de Waterentree. In deze nieuwsbrief vertellen we u meer over dit gebied in het meest noordelijk deel van het Bos.

De Waterentree ligt ten noorden van de Bosbaan. Het omvat het gebied in de omgeving van de Bosbaansluis en het water tussen de Bosbaan en Nieuwe Meer, tot 2020 beter bekend als 'de Banaan'. Het is een gebied met poelen, kruiden en fraaie meubels waar bezoekers even kunnen rusten en van het landschap genieten.

In de periode 2020-2021 hebben we dit deel van het Bos vernieuwd. Delen van het gebied waren dichtgegroeid, waardoor het cultuurhistorisch ontwerp van het Bos gedeeltelijk onzichtbaar was geworden. Door onderbeplanting weg te snoeien hebben we de zichtlijnen hersteld. Ook hebben we het gebied beter toegankelijk gemaakt door de aanleg van paden, een kano-oversteek bij de Koenensluis en de plaatsing van meubilair en steigers.

Natuurimpuls

De natuur in dit gebied heeft sinds de vernieuwing van de Waterentree een impuls gekregen. Er zijn 3 poelen met water- en oeverplanten aangelegd, die vormen een ideaal leefmilieu voor reptielen en amfibieën. Ook hebben we kruiden ingezaaid. Dit alles werpt zijn vruchten af voor de biodiversiteit in de Waterentree: libellen, waterjuffers, schaatsenrijders en kikkervisjes zijn volop aanwezig.

Watertrap

Bij de poel die dicht langs het pad loopt is een zogenaamde 'watertrap' aangebracht. Daarin is af te lezen of het water is gestegen of gedaald. Deze trap vormt ook een overloop naar de naastgelegen 'Banaan'. We verwachten dat het waterpeil in deze poel uitkomt op een hoogte van 4 meter onder NAP.

Kano-oversteek

Gaat u er graag op uit met een kano of SUP? Bij de Koenensluis is een kano-oversteek, oftewel een plaats om makkelijk over te steken tussen het water van de Nieuwe Meer en de Hoornsloot.

Meubilair

In de Waterentree staat een aantal bijzondere en opvallende meubelstukken. Zo is er een zitbank op een steiger in het water met uitzicht op de wetlands, een hoogzit bij de oeverlanden van de Nieuwe Meer en er zijn zitbanken bij de Bosbaansluis. Het meubilair is speciaal ontworpen voor het Amsterdamse Bos en past goed in het landschap. Een eerste serie van dit meubilair staat langs de Ringvaart.

Komt u binnenkort weer naar het Bos? Neemt u dan gerust een kijkje bij de Waterentree. Ga lekker zitten op een van de zitmeubels en geniet van de geluiden van de natuur. Let op: om de kwetsbare natuur te beschermen zijn honden niet toegestaan op de locatie naast de Bosbaansluis en bij de oever van de Nieuwe Meer.

Benieuwd naar alle locaties met het nieuwe meubilair? Kijk op de plattegrond onderaan de pagina: De Waterentree.