Pad tot huidige pagina

Stem van het Bos: Bomen en boomonderhoud

In de ‘Stem van het Bos’ brengen we de verhalen van het Amsterdamse Bos in beeld. De eerste bomen voor het Bos zijn bijna 90 jaar geleden aangeplant. Om het Bos zo veilig mogelijk te houden voor de vele bezoekers, onderhouden en verzorgen we de bomen.

Bomen en boomonderhoud in het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is in eerste instantie ontworpen als recreatiebos voor de Amsterdammers. In de loop der jaren is de natuurwaarde van het stadsbos voor de stad Amsterdam en de hele omgeving steeds belangrijker geworden. De eerste bomen voor het Bos zijn bijna 90 jaar geleden aangeplant. Sommige bomen stonden er zelfs al voor de aanleg van het Bos.

In een bos gaat het in principe niet om individuele bomen, maar om het geheel van alle bomen samen. Dat neemt niet weg dat er een aantal bijzondere bomen in het Bos te bewonderen is. Boomexpert Wouter neemt ons in deze video mee naar een aantal van deze bijzondere bomen.

Om het Bos zo veilig mogelijk te houden voor de ruim 7,5 miljoen bezoeken per jaar controleren we de bomen langs paden en wegen en voeren onderhoud uit aan de bomen. Snoeihout laten we zoveel mogelijk liggen, want dat is goed voor de natuur. Voor de gezondheid van een Bos is het belangrijk als er bomen staan van verschillende leeftijden. Daarom maken we bewust ruimte voor jonge bomen. Boomverzorger Maxim vertelt waar we op letten bij het onderhouden en verzorgen van de bomen in het Bos.

Stem van het Bos

Het Amsterdamse Bos kent vele geluiden en verhalen: het ritselen van blaadjes in de wind, de roep van een uil, het klapperen van vleugels of het gekraak van takjes. Maar ook enthousiaste stemmen van Bosbezoekers of een overvliegend vliegtuig. Klanken van dichtbij of veraf, hoge en lage, harde en zachte.

Het Bos heeft ons veel te vertellen. In de rubriek Stem van het Bos brengen we deze verhalen van het Amsterdamse Bos in beeld. Zo ontdekken wat we van dieren, planten en elementen kunnen leren.