Pad tot huidige pagina

Stem van het Bos: Bloesempark

In de ‘Stem van het Bos’ brengen we de verhalen van het Amsterdamse Bos in beeld.

Het Amsterdamse Bos kent vele geluiden en verhalen: het ritselen van blaadjes in de wind, de roep van een uil, het klapperen van vleugels of het gekraak van takjes. Maar ook enthousiaste stemmen van Bosbezoekers of een overvliegend vliegtuig. Klanken van dichtbij of veraf, hoge en lage, harde en zachte. Het Bos heeft ons veel te vertellen, maar kan niet tot ons spreken in mensentaal.

In de ‘Stem van het Bos’ brengen we deze verhalen van het Amsterdamse Bos in beeld. Zo ontdekken wat we van dieren, planten en elementen kunnen leren, door ons in hen in te leven.

Hommelkoninginnen in het Bloesempark

De bloeitijd van het Bloesempark zit er weer op voor dit seizoen. Ecoloog Sasja Voet legt uit dat de Japanse kers een vroege voorjaarsbloeier is en daarom van groot belang is voor hommelkoninginnen. Hommelkoninginnen ontwaken vroeg in het voorjaar uit hun winterslaap en voeden zich dan met de nectar van de Japanse kersen in het Bloesempark. Als ze voldoende aangesterkt zijn, starten ze een nieuwe kolonie en voeden hun larven met stuifmeel van de kersenbloesem.

Zodra de Japanse kers is uitgebloeid, gaan ze op zoek naar stuifmeel in andere bloesem. Ze hebben het hele seizoen voedsel nodig. Het is daarom van groot belang dat er een grote variatie aan bomen en planten in een gebied aanwezig is, ieder met een eigen bloeitijd. Dan is er voldoende voedsel voor insecten zoals de hommel om te kunnen overleven.

Naast hommels trekt het Bloesempark ook veel bezoekers aan, met name tijdens de bloeitijd. Boswachter Olav vertelt meer over het ontstaan van het Bloesempark en de Japanse tradities.

Voor meer informatie over het Bloesempark zie Bloesempark.