Pad tot huidige pagina
Bloesempark Amsterdamse Bos, foto: Jeroen Hogenboom

Bloesempark

In het Bloesempark in het Amsterdamse Bos staan 400 kersenbomen. In het voorjaar kun je er genieten van de prachtige bloesems en het hele jaar door ademt de plek een bijzondere sfeer.

Vrouwennamen

In 2000 schonk de Japan Women’s Club (JWC) 400 kersenbomen aan Amstelveen: de Prunis Yedoensi (geënt op een rechte onderstam). Iedere boom heeft een naam: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam.

Tsunamimonument

In het Bloesempark bevindt zich het Tsunamimonument. Het Bloesempark is een geliefde plek voor de Japanse gemeenschap in en rond Amsterdam.

Tsunami gedenksteen

Als er nauwelijks wind is, kunnen de bomen meerdere weken in bloei staan. Bij veel wind en neerslag is de bloesemperiode sneller voorbij. De bloemenpracht levert mooie plaatjes op.

Bloesem aan een kersenboom in het Bloesempark

Hanami Matsuri

Met Hanami Matsuri, ofwel het Kersenbloesemfeest, vieren Japanners de komst van de lente. Het is traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. Bloemen - en de natuur in het algemeen - hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem ('Sakura') staat voor een nieuw begin, maar verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven.