Pad tot huidige pagina

Huisregels Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Ieder met eigen wensen en bezigheden. Zolang we rekening houden met de natuur en andere bezoekers, is het Bos groot genoeg voor een fijn bezoek. De beheerorganisatie van het Amsterdamse Bos zet zich in voor een schoon en veilig bos waar u van de natuur kunt genieten.

Om alles in goede banen te leiden heeft het Bos, naast algemene wetgeving, huisregels. De boswachters zien erop toe dat deze regels worden nageleefd. In het Amsterdamse Bos is artikel 461 van het Wetboek van Strafrecht van toepassing.

Foto door Jan Vonk

Regels voor honden

Honden zijn welkom in het Bos en mogen op veel plekken loslopen. Er zijn ook hondenspeelplaatsen. Waar u ook loopt, u moet de hond kunnen zien en hij moet naar u luisteren. Lijn uw hond aan als hij niet naar u luistert, uit uw gezichtsveld verdwijnt of overlast veroorzaakt. Er zijn maximaal 3 honden per bezoeker toegestaan. Bent u particulier en bezit u meer dan 3 honden? Dan kunt u bij het Bos toestemming vragen om met meer dan 3 honden in het Bos te wandelen. Stuur hiervoor een mail naar deboswinkel@amsterdam.nl.

Honden mogen niet op de ruiterpaden lopen. Om de natuur te beschermen is het verboden om in de bossen en struiken naast de paden en velden te lopen. Dat geldt voor u en uw hond. Op sommige drukke plekken en bijzondere natuurgebieden in het Bos is het verboden voor honden of moeten honden aangelijnd zijn.

Kijk op de kaart waar u met de hond mag lopen en waar de hondenspeelplaatsen zijn.

Hondenkaart Amsterdamse Bos 2022 (PDF, 2,9 MB)

Ook in het Amsterdamse Bos bent u verplicht om hondenpoep meteen op te ruimen. Zorg dat u hondenpoepzakjes bij u heeft. U gooit de poep vervolgens in een afvalbak. Op de locaties waar veel honden het Bos in komen, staan extra bakken.

Hondenuitlaatservices (HUS)

Voor het bedrijfsmatig uitlaten van 5 tot 8 honden heeft u toestemming nodig. Alle toestemmingen zijn momenteel uitgegeven. Bekijk ze hier: commerciële gebruikers Bos.

Met een toestemming mag een HUS met maximaal 8 honden tegelijk wandelen. Aan deze toestemming zijn voorwaarden verbonden. Zoals het dragen van herkenbare bedrijfskleding, voorkomen van contact met andere groepen honden, de honden moeten in het zicht blijven en gehoorzaam zijn.

Paarden

Ruiters zijn welkom op de ruiterpaden in het Bos. Het is verboden om buiten de ruiterpaden te rijden.

Fietsen en wandelen

In het Amsterdamse Bos mag u wandelen op verharde wegen en paden, tenzij het anders is aangegeven. Om de natuur te beschermen is het verboden om in de bossen en struiken naast de paden en velden te gaan. Voetgangers hebben in het Bos voorrang op fietsers. Het is verboden om op ruiterpaden te wandelen of fietsen.

Motorvoertuigen, brom- en snorfietsen, scooters, speed pedelecs

De wandelpaden zijn verboden voor gemotoriseerd verkeer, zoals scooters, speed pedelecs en auto’s. Voor scooters en speed pedelecs zijn er 3  snelle routes: langs de Bosbaanweg en Nieuwe Meerlaan; de Sportasroute (vanaf 2023); het fietspad langs de Colijnweg.

Uitgezonderd zijn werkverkeer van de beheerorganisatie van het Bos en verkeer met een toestemming van het Bos.

Er zijn ongeveer 30 grote en kleine autoparkeerplaatsen bij de ingangen en in het Bos. Ook zijn er parkeerplaatsen voor scooters en brommers.

Open vuur

Behalve barbecues mag u geen vuurtje stoken in het Bos. Kampvuren, houtskoolvuurtjes of ander open vuur zijn schadelijk voor de natuur, geven overlast voor mensen en (wilde) dieren en zijn brandgevaarlijk.

Barbecueën

Update 14 juni 2023: Vanwege aanhoudende droogte is barbecueën tot nader order niet toegestaan op en rond de Heuvel (JPG, 108 kB) in het Amsterdamse Bos. De percelen met naaldbomen in dit gebied vormen een verhoogd risico op natuurbrand.

Er zijn 6 openbare barbecues waar u mag barbecueën. Deze staan op de Kleine en Grote Speelweide en de Dagrecreatie. U heeft hiervoor wel een rooster nodig van minimaal 45 x 45 cm en maximaal 50 x 50 cm. Denk er aan om zelf houtskool mee te nemen. Het is verboden om hout uit het Bos te gebruiken.

Ook op andere plekken mag u barbecueën, maar alleen als andere bezoekers geen overlast hebben en er geen schade aan de grond ontstaat. De barbecue moet 5 meter van de bosrand af staan. Plaats hem minstens 50 centimeter boven de grond, zodat het gras niet verschroeit. Gooi uw afval in de afvalbak.

Wildplukken is verboden

Het is verboden om planten of paddenstoelen te plukken of te beschadigen.

Verboden te voeren

Bij het Nieuwe Meer, in het zuidelijke deel van het Bos en het Schinkelbos zijn Schotse Hooglanders. Met hekken en roosters zorgen we ervoor dat de Schotse Hooglanders binnen hun gebied blijven. De dieren zijn niet agressief, maar houd toch minstens 25 meter afstand. Het is verboden om Schotse Hooglanders en de Exmoor pony's te voeren.

Afval in afvalbakken

Gooi uw afval in de afvalbakken. Of neem het mee naar huis als de bakken vol zijn.

Commercieel gebruik van het Bos alleen met toestemming

U mag alleen commerciële activiteiten in het Bos organiseren als u hiervoor toestemming heeft gekregen. Voorbeelden van commercieel gebruik zijn commerciële sportactiviteiten, hondenuitlaatservices, foto- en filmopnames en evenementen.

Voor het organiseren van evenementen en foto- en filmopnames kunt u contact opnemen met het Evenementenbureau. Voor overige commerciële activiteiten kunt u contact opnemen met de Boswinkel, of vul het aanvraagformulier toestemming overige commerciële activiteiten in. Aan de toestemming kunnen voorwaarden verbonden zijn.

In het Overzicht van commerciële gebruikers van het Bos ziet u welke organisaties op dit moment toestemming hebben voor commerciële activiteiten.

Organiseren van evenementen of activiteiten in het Bos

Het Amsterdamse Bos biedt veel sfeervolle en unieke locaties voor een feest, filmopnamen, fotosessies of evenement. Kijk hiervoor op Evenementenbureau.

Verboden voor drones

Het Amsterdamse Bos is onderdeel van het luchtruim van Schiphol. Daarom is het verboden hier drones te laten vliegen. Kijk voor de actuele wet- en regelgeving op wetten.overheid.nl.

Kamperen

Op het dagrecreatieterrein in het zuidelijk deel van het Bos mag u voor 1 dag een tent opzetten. U mag er niet overnachten. Kijk voor overnachtingen op EuroParcs Citycamping Amsterdamse Bos, Hotel & Wellness Zuiver of het Renaissance Hotel.

Zwemmen

In de Grote Vijver is van 1 mei tot 1 november een apart gedeelte afgezet waar u mag zwemmen. Er is geen toezicht op deze officiële zwemlocatie. Op de website van de Provincie Noord-Holland vindt u meer informatie over het zwemwater in Nederland, zoals de officiële zwemplekken en de kwaliteit van het zwemwater.

Ongeorganiseerd zwemmen in de Bosbaan is niet toegestaan. Neem voor georganiseerd zwemmen in de Bosbaan contact op met de Amsterdamse Sport Unie '11, via info@amsterdamsesportunie.nl.

Naaktrecreatie Zonneweide

U mag alleen op naturistenterrein de Zonneweide naakt recreëren, gedurende de periode van 1 april tot 30 september. Op overige plekken is dit verboden.

Paard en wagen

U mag alleen met paard en wagen in het Bos als u hiervoor toestemming heeft aangevraagd. Per jaar worden maximaal 5 jaartoestemmingen gegeven. Naast de jaartoestemmingen zijn er ook dagtoestemmingen beschikbaar. Per dag zijn maximaal 3 dagtoestemmingen beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de pagina over aangespannen paard.

Segways

Segways mogen in het Bos alleen via georganiseerde tochten worden gebruikt. Kijk bij Attracties welk bedrijf georganiseerde tochten aanbiedt.

Metaaldetectie

Metaaldetectie is in het Bos verboden. U mag geen voorwerpen opgraven. Dit veroorzaakt schade aan de bodem en verstoort de natuur.