Pad tot huidige pagina

Aangespannen paard in het Amsterdamse Bos

Aangespannen paard en wagen in het Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos is het in principe niet toegestaan om met aangespannen paard te rijden op voet-, fiets- en ruiterpaden. Maar omdat er onder bezoekers behoefte aan is, wordt er onder voorwaarden in een aantal gevallen toestemming verleend.

Voorheen was het in het Amsterdamse Bos niet toegestaan om met paard en wagen te rijden op voet- en fietspaden. Aangespannen rijden mocht (en mag nog steeds) wel op de openbare wegen die door het Bos lopen. De afgelopen jaren bleek er onder bezoekers van het Bos een groeiende behoefte te zijn om ook op andere paden in het Bos met aangespannen paard te rijden. Daarom wordt er onder voorwaarden in een aantal gevallen toestemming verleend.

Voorwaarden

Er worden maximaal 5 (betaalde) jaartoestemmingen uitgegeven om met aangespannen paard op een aantal aangewezen paden door het Bos te rijden. Naast de jaartoestemmingen zijn er ook dagtoestemmingen beschikbaar. Per dag zijn maximaal 3 dagtoestemmingen beschikbaar.

Om het rijden met aangespannen paard goed samen te laten gaan met de andere vormen van recreatie in het Bos, geldt een aantal voorwaarden:

  1. De ruiter bezit een geldig menbewijs (voorheen koetsiersbewijs) voor een enkelspan of dubbelspan.
  2. De wagen is niet breder en langer dan 170 x 400 cm.
  3. De paarden dragen een ‘poepzak’.
  4. Ruiters rijden op de aangegeven route (routekaart (PDF, 571 kB))
  5. Het is niet toegestaan om op het ruiterpad te rijden.
  6. Rijden is toegestaan op doordeweekse dagen van zonsopgang tot 12:00 uur, en op zaterdagen tot 10:00 uur.

Daarnaast zijn de voorwaarden voor een toestemming voor voertuigen in het Amsterdamse Bos van toepassing.

Aanvraagformulier

Wil je een jaartoestemming aanvragen, vul dan het Aanvraagformulier toestemming in. De kosten voor de jaartoestemming bedragen €100,- voor het gehele jaar.

Wil je een dagtoestemming aanvragen, vul dan het Aanvraagformulier toestemming in. De kosten voor de dagtoestemming bedragen €25,- per dag (van zonsopgang tot 12:00 uur). Een dagtoestemming dient minimaal een week van tevoren te worden aangevraagd.

Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Route

Route Aangespannen Paard 2016

Je kunt de 'route aangespannen paard' ook downloaden als PDF (PDF, 571 kB).

Let op: het kan voorkomen dat een gedeelte van de route in verband met werkzaamheden tijdelijk niet beschikbaar is. Zie hiervoor: Werk in uitvoering / projecten.