Zoeken in Amsterdamse Bos
Pad tot huidige pagina

Weblog boswachter Pieter Rust

Weblog boswachter Pieter Rust

Dit weblog wordt geschreven door boswachter Pieter Rust. Hij vertelt tweewekelijks wat hij meemaakt in het Amsterdamse Bos.

Excursie met boswachter Pieter Rust

Je kunt op zijn ervaringen reageren via de knop, 'reageer' onder ieder bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Kijk hier voor meer informatie over de Boswachterij in het Amsterdamse Bos.

Antivries
18 januari 2017 om 09:23
Pieter Rust
ijs

Nou, vandaag is het zo ver; de marathon op natuurijs. Het halve land in rep en roer, er is zelfs sprake van schaatskoorts. Maar in hoeverre kunnen we nou wel spreken van natuurijs?

Natuurlijk gebeurt de bevriezing op natuurlijke wijze maar het 's nachts met giertanken water sproeien op asfalt doet bij mij wel wat afbreuk aan het begrip natuurijs. Natuurijs lijkt mij het ijs op sloten in polders.

IJS IN HET BOS

Doet me wel denken aan de winters die ik als boswachter hier heb meegemaakt. Zes jaar terug de massale vissterfte door de combi van dik ijs en daarboven op een dikke laag sneeuw. Het schaatsen op krakerig ijs op de bosbaan. De man die er voor mijn ogen doorheen zakte en met ambulance richting VU ging. Of die twee jongens die in een badkuip de heuvel af wilden glijden.

DICHTE SPEELVIJVER

Wat te denken van wandelaars die te voet de bevroren Speelvijver overstaken. Terwijl er vanaf de kant toch erg veel slechte plekken ijs te zien waren. Ik hield het hart vast; honden die de gevaren natuurlijk niet zien en overal heen stuiven. Zelfs een gezin met kinderwagen en al stak de vijver over. Nu kun je wel zeggen dat krakend ijs niet breekt, maar toch...

KLAAR

Of er dit jaar een rondje Bosbaan geschaatst kan worden? Ik weet het natuurlijk net zo min als u. We zouden natuurlijk wat geasfalteerde paden onder kunnen sproeien. Kunnen we schaatsen tussen de Boswinkel en de Geitenboerderij.

Wedden dat we dan het eerste bos zijn in het land die een marathon op ijs claimen kan?

Kat en muis
20 december 2016 om 20:48
Pieter Rust
thumb_img_0687

Toegegeven, ik ga niet snel over tot het geven van een bekeuring. Veel liever kweek ik begrip en probeer uit te leggen waarom bepaalde dingen niet mogen. Ook als dat meerdere keren per dag dezelfde gedraging betreft.

Maar soms ben ik niet die vriendelijke en begripvolle boswachter. Afgelopen weekend bijvoorbeeld maakten Annemiek en ik een ronde door het bos en reden we op de Koenenkade, nabij Meerzicht. Bij het hek bij de ingang van de Oeverlanden zagen we in de verte een vrouw ons tegemoet komen lopen. In haar hand zo'n stok waarmee je ballen kunt weggooien. Nou nemen de meeste mensen nemen dat ding niet mee als mode accessoire en ja hoor, even later kwam de bijbehorende hond de hoek om.

Oeps

Even tussendoor, voordat we weer zo'n hetze krijgen toen ik schreef over de Zonneweide; honden zijn wat mij betreft welkom, hun baasjes ook, maar wel volgens de regels van het Bos. Toen de vrouw onze auto zag draaide ze zich om en liep haastig van ons weg. We gingen er van uit dat ze naar de andere ingang van het wandelpad liep, dus auto keren en rustig die kant op. Vanaf de Koenenkade zagen we echter dat ze alweer omgedraaid was. Ook wij draaiden maar weer. Ik wilde nu wel graag weten met wie we te maken hadden. Bovendien lijkt me verdwalen op een wandelpad met twee ingangen en geen zijpaden lastig.

Wat doet ze nou?

Weer aangekomen bij het punt waar we de vrouw zagen bleek dat ze wéér was omgedraaid. Ze had natuurlijk in de gaten dat we haar in de smiezen hadden. Op zich werd het zo best een lollig spelletje, maar om hier nou nog veel langer mee bezig te gaan...Annemiek en ik spraken af dat Annemiek te voet het pad in zou lopen, en ik met de auto naar de andere ingang zou rijden.

Kat en muis

Daar de auto het pad niet in kan heb ik even gewacht tot ik de vrouw aan zag komen lopen. Vervolgens haar verteld dat dit gebied verboden is voor honden en dat ze voor deze gedraging een proces verbaal krijgt. Ze was uiterst verontwaardigd en vond het maar belachelijk dat we haar op ...

Voor de dag
16 november 2016 om 10:21
Pieter Rust
dingen

De zin “voor de dag, met Beitske de Jong” alleen al klinkt me als muziek in de oren. Het is het begin van het jonge radioprogramma op radio 4, tussen 05:00 en 07:00. Een geweldig programma met fijne muziek en lieve stemmen, leuke persoonlijke belevenissen tussendoor en op dinsdag even na zessen de mijmerrubriek.

Het zorgt voor stemmig nadenken. Kalme muziek in de vroege ochtend is als een balans die al bijna in evenwicht is. Gedurende de dag is die balans nog wel eens in de war maar het je realiseren van waar je nu in het heden bent, wat je tot nu toe gedaan hebt, kan zo af en toe geen kwaad. In eerdere blogs heb ik al eerder geschreven over dit soort mijmeringen. Brengt me bij de blog op zich; ik denk er wel eens aan om te stoppen en het stokje van het schrijven van blogs over te dragen. Dat komt door een soort stilstand, een blokkade of struikelblok. Nog niet zo gek lang geleden zijn een aantal blogs niet door de keuringsdienst van waren gekomen.

Positief

Laten we dat niet groter maken als het is maar dat ontneemt me wel iets van mijn creativiteit en spontaniteit. Dus die balans is wel wat in de war. Maar een verstoorde balans heeft ook weer iets heel positiefs. De uitdaging zit hem in het weer in balans krijgen.

Gedoe

Is de natuur eigenlijk wel eens uit balans? Ik denk dat daar wel wat handen voor omhoog zullen gaan. Aardbevingen, vervuiling, tsunami’s, vulkanen en bosbranden zijn aan de orde van alle dag. Wij als soort behoren immers ook tot de natuur. Onze evolutie, uitvindingen en ons gedoe gaan hand in hand. Misschien is het beter om te starten vanuit de gedachte dat de mens uit balans is? En dat kun je niet massaal oplossen door je op te werpen als president. Het lijkt me veel meer een individueel proces. Het goede in de mens zal toch wel een keer doorschemeren naar degene naast je?

Amsterdamse Bos

Om het wat dichter bij huis te zoeken; is het Amsterdamse Bos in balans? We zullen zien. Het nieuwe beleidsplan voor de komende vier jaar ...

Invasie
30 oktober 2016 om 20:51
Pieter Rust
Lievelord

Afgelopen zaterdag was ik met Olav in de Boswinkel om daar wat spullen te halen voor de Nacht van de Nacht die 's avonds zou plaatsvinden. Wat wederom een groot succes was, maar daar gaat het nu niet om.

Vlak voor we in onze auto wilde stappen werd ik aangesproken door een bezoeker die me vroeg hoe het kwam dat er momenteel zo veel lieveheersbeestjes rondvlogen. Hij vertelde dat hij en zijn vrouw, terwijl ze op een bankje zaten, in geen tijd (in no time voor de hipsters) onder de vriendelijke diertjes zaten.

Dat zou ik niet weten

Ik kon het verschijnsel niet verklaren maar gelukkig Olav wel: het zijn allemaal veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes en dit soort invasies komen ieder jaar voor in gebieden waar veel tuinbouw wordt bedreven.

Predatoren

En zo vriendelijk zijn ze niet. De diertjes worden in de kassen ingezet tegen de bladluizen. Ook in kassen wordt wel eens gelucht en op het moment dat de daken opengaan vliegen de lieveheersbeestjes weg, op zoek naar een geschikte plek om te overwinteren. En heel blij keek Olav er niet bij want vanwege de agressieve predatie vormen ze een bedreiging voor onze inheemse soorten. Larven, rupsen en vlindereitjes knagen ze fijntjes op.

Ik ga Helga van Leur bellen of er al een flinke vorstperiode gaat komen.

Krakers
1 oktober 2016 om 09:52
Pieter Rust
Wespen

Gisteren werd ik gebeld door onze eigen Artist in Recidence, Julia(zie elders op onze thuispagina). Zij zit zo nu en dan in de vogelkijkhut aan de noordkant van het bos om te schilderen en te tekenen. Ze heeft echter last van krakers in haar hut.

Nee, de hut is niet toegankelijk voor bezoekers. Vroeger gingen we er nog wel eens heen met een excursie maar de laatste jaren was de hut wat ingedommeld. Voor Julia is ie echter weer wat opgeknapt en zo wordt er weer op een leuke manier gebruik van gemaakt.

Best fors

Maar het telefoontje van Julia ging over ongenode gasten die bezit hebben genomen van de hut. Geen krakers in de zin van menselijk geboefte, maar wespen. De diertjes hebben een reusachtig nest gemaakt zoals te zien is op de foto.

Gif

Vroeger deed de boswachterij zelf aan de nestbestrijding van wespen. Met wat gif was het snel voor elkaar, maar in de huidige tijd mag dit niet meer. Terecht natuurlijk, want je moet er niet aan denken dat een kind of andere bezoeker op een onbewaakt ogenblik in aanraking komt met het gif of de narrige wespen die wat pissig zijn vanwege de nestverstoring.

GGD

Nu is dit de taak van de GGD van de gemeente Amsterdam. We gaan ze bellen en ik hoop dat we het nest, of een deel er van kunnen bewaren om te laten zien in de Boswinkel en tijdens onze excursies.

Zomerse dag
24 augustus 2016 om 08:52
Pieter Rust
boot

Gisteren stond in het teken van warmte, zon, wat toezicht op het water en aparte conversaties.

Na de bespreking over de afgelopen evenementen richting het Klein Kinderbad gereden alwaar kapotte drankflessen zouden liggen. Dat zou de tweede keer zijn deze week en natuurlijk niet lekker als je daar met je kinderen komt. Het glas was toen ik aan kwam gelukkig al opgeruimd.

Stoor ik?

Kort daarna een auto geparkeerd aangetroffen midden op het ruiterpad op de heuvel. Vlakbij was een dame aan het werk om een kunstwerk op te tuigen. Het viel nog niet mee om te achterhalen van wie deze auto was; "goedemorgen mevrouw, is dit uw auto? Nee (stilte). Weet u dan misschien van wie die wel is? Ja (stilte). Wilt u mij dan vertellen van wie? Ja hoor (stilte)". En ik dacht; wel verdraaid mens, als je me nou niet verteld van wie die kar is heb ik nog een ongezouten mening over kunst voor je! Ik vroeg haar; "u weet het wel spannend te maken, en van wie is de auto dan? En uiteindelijk wees zij me op een dame halverwege de heuvel die eveneens met, ik vermoed, kunst bezig was. Uiteindelijk is de auto van het ruiterpad verwijderd. Ik had achteraf natuurlijk open vragen moeten stellen. Dom...

Zo stoned als wat

Zo rond twaalven reed ik ter hoogte van de camping waar ik werd tegengehouden door een jongeman. Alles wees er op dat het hier een toerist betrof. In zijn ogen kijkend kon ik niet anders concluderen dat er de nodige verdovende middelen in zaten. Hij vroeg; "hello sir, can you tell me te way to Detroit? Yes, I can. It is a long walk, it's better to go to the airport and buy a ticket. Zijn antwoord is onvergetelijk: Thank you sir, you are the most beautiful policewoman I have ever seen.

Ach, een compliment krijgen is altijd fijn.

Mag ik u voorstellen?
11 augustus 2016 om 08:13
Pieter Rust
thumb_image

De boswachterij is met zeven man (en vrouw) zeven dagen in de week aanwezig. Overdag, 's avonds en soms in de nachtelijke uren. Sinds kort heeft de boswachterij officieel versterking van collega Joke.

Joke is jarenlang werkzaam geweest in het team Handhaving van de gemeente Amstelveen. Door verschillende oorzaken werd het werken in Amstelveen steeds vervelender en werd er voor Joke, door de organisatie van het Amsterdamse Bos, een detacheringsplek bij de boswachterij gevonden.

Onzeker

Maar een detacheringsplek is natuurlijk gebonden aan een bepaalde tijdspanne en voor Joke en de Boswachterij is het best onzeker geweest hoe nu verder te gaan, als de periode van detacheren zou aflopen. Maar hier kwam het sociale en maatschappelijk gerichte oog van de gemeente Amsterdam om de hoek kijken. Je zet toch niet iemand na zoveel ellende en die bijna 25 jaar trouwe dienst bewezen heeft op straat?

Minder blij

En zo werd er met de gemeente Amstelveen een uitzonderlijke constructie bedacht waardoor Joke als handhaver bij de Boswachterij werkzaam kan blijven, waar wij enorm blij mee zijn! U bent er als bezoeker van het Amsterdamse Bos misschien minder blij mee, maar dat ligt dan echt aan uw eigen gedrag!

Wat gaaf!
16 juli 2016 om 07:54
Pieter Rust
Bostheater

Valt het u ook zo op? Dat heel veel mensen als ze een vraag gaan beantwoorden beginnen met "nou ja"? Bijna net zo irritant als de vele malen dat het woordje eigenlijk in één zin geprakt wordt. Nou ja, het zal wel aan mij liggen...

Als boswachter kom je in het Amsterdamse Bos overal. Van de kleinste paadjes tot plekken waar geen paden lopen. Met de boot, auto, fiets of per been hebben we die 1000 hectare aardig in de smiezen. Maar toch denk ik zo af en toe; goh, hier zou ik eigenlijk vaker heen moeten.

Leuke mensen

Dat had ik dus gisteren bij het Bostheater. Ik was er van de week al eerder om er de bomen te inspecteren, op nesten van de eikenprocessierups en dacht toen al; waarom kom ik hier niet vaker? Ik sprak er enkele mensen die er werken en het is ontzettend gaaf te zien hoe ze met enorme bevlogenheid en ervaring elk jaar iets fantastisch in elkaar weten te zetten.

Genieten

En gisteravond was ik bij het optreden van de Common Linnets, op tijd (nogmaals dank Gwen!). Het was een leuk en goed optreden, maar ik heb ook zeer regelmatig gekeken naar het publiek. Hoe men genoot van de muziek maar ook zeer zeker van de entourage, het eten en de gezellige sfeer. Mooi man! En dat hebben we gewoon hier in het bos!

Kijk snel op www.bostheater.nl

Midzomernachtwandeling
27 juni 2016 om 08:28
Pieter Rust
licht

Vorige woensdagavond was er de midzomeravondwandeling. Een flinke wandeling met als eindpunt de schemering.

Om 20:30 uur vertrokken we vanaf ons beheerkantoor aan de Nieuwe Meerlaan. Tijdens de wandeling stond ik enkele malen stil om iets te vertellen over het bos.

Wat is dat?

Nabij de Geitenboerderij stonden we even stil om wat te luisteren naar de verschillende vogels die daar te horen waren, zoals zanglijster, roodborst en het gekras van een narrige gaai. Verderop kwam de inrichting en het beheer van het bos ter sprake.

Goddelijk

Maar het draaide natuurlijk om de langste dag. In een bos zijn voorbeelden te over om te laten zien hoe belangrijk het licht is, wat dat doet met flora en fauna. En ik benoemde het toch wel wonderlijke van de zonsopkomst, elke dag weer.

Sfeervol

Ineens gaf iemand in de groep aan hierin de hand van God te zien, dat alles echt geschapen is. Een bijzondere kijk op het geheel en ook best knap om zo'n persoonlijk standpunt in een groep neer te leggen. Maar het mooie was dat ook anderen van de groep hun persoonlijke visie vertelden. En zo filosofeerden we er een tijdje op los. Dit gaf een bijzondere sfeer aan het in avondlicht gestoken bos!

Ik kijk dan ook terug op een bijzondere excursie. En aan de deelnemers: nogmaals mijn dank!

Nieuwigheden
11 juni 2016 om 12:03
Pieter Rust
Foto

Nou, het zal niet heel veel mensen zijn ontgaan; de nieuwe borden bij de ingangen en daarmee de verduidelijking van de regelgeving.

En op zich vielen de reacties van bezoekers mee. Uiteraard viel het niet bij eenieder in goede en vruchtbare aarde. Er zijn wat klachten binnengekomen maar als je het aantal daarvan afzet tegen al de bezoekers die naar het Bos komen denk ik dat we er goed aan hebben gedaan.

Flauw

Maar dan is er nog de kleine en grote speelweide. De gemeente Amstelveen schrijft in hun regelgeving voor dat velden als deze het gehele jaar verboden voor honden zijn. Met juiste argumentatie als beperken van overlast, hygiëne op zowel het grasveld als rondom het zwemwater en veiligheid. We hebben wat infoborden geplaatst met uitleg hierover, maar helaas werden die al snel, en we hebben een vermoeden door wie, verwijderd danwel vernield.

Wees gerust

De organisatie van het Amsterdamse Bos vindt een afsluiting voor honden gedurende het hele jaar wat te gortig en beperkt dit, als tegemoetkoming naar de bezoekers, tot en met het zomerseizoen. De officiële verbodsborden voor de weides duurden wat bestellen betreft wat langer dan we hadden gehoopt, maar ze zijn binnen. Op zeer korte termijn worden ze geplaatst, voorzien van beveiligde bouten en verzonken, het is helaas nodig, in snelbeton.

Gesnapt?

Een beetje boswachter is in het bezit van wildcamera's, ook wel cameravallen genoemd. Misschien hangen we er wel een paar op. Eens kijken wie nou de borden vernield...

Overdreven?
28 mei 2016 om 08:06
Pieter Rust
thumb_image

Van de week reed ik in de dienstauto over de Bosrandweg op weg naar een melding. Een auto van de politie kwam in tegengestelde richting en zoals we altijd doen groette ik hen.

Plots twee blauwe zwaailampen achter me en het stopteken. Kennelijk waren ze gedraaid en deed ik iets verkeerd. Dat laatste was niet zo; ze vroegen of ik mee kon het bos in op zoek naar iemand met een drone.

Mag dat niet?

Van de politie begreep ik dat zij de melding van Schiphol gekregen hadden. In de buurt van het sportpark en de heuvel zou een drone vliegen. Deze zou daadwerkelijk het vliegverkeer hinderen. Eveneens was de Buitenbeveiliging van Schiphol ook met twee voertuigen in het bos aan het zoeken.

Verboden vlieggebied

We hebben een dik half uur gezocht naar zowel de drone als de persoon die dat ding zou sturen maar niet deze werd niet aangetroffen. Voor degene die het vliegen met een drone overwegen; het Amsterdamse Bos valt binnen de No Fly Zone. Waarom dat op zijn Engels moet weet ik niet, maar in elk geval riskeer je een flinke boete van Schiphol en in beslagname van de drone.

Op onze internetpagina staat meer informatie.

Hoofdpijn?
27 april 2016 om 09:43
Pieter Rust
thumb_hoefblad

Heb je de afgebeelde bloem wel eens aandachtig bekeken? Niet, dan mis je wat. Terwijl er in het bos ontzettend veel staan.

Afgebeeld is de bloem van het groot hoefblad. Die komt vroeg in het voorjaar opzetten. Langs slootkanten en bermen.

Blad

Groot hoefblad dankt zijn naam aan het ietwat hoefvormig blad, maar is ook wat onlogisch. In sommige boeken over de Nederlandse Flora staat dat het ook de verbastering zou kunnen zijn van het woord hoedblad.

Koppijn

Er zitten aardig wat stoffen in de plantdelen die gebruikt kunnen worden bij genezing. Sommige van de stoffen zouden vochtafdrijvend zijnen zou helpen bij zweren. Vroeger heerste er pest en werd deze plant gebruikt voor de bestrijding van de bijkomende zweren. Vandaar dat de volksbenaming ook wel pestwortel is.

Bij migraine een thee drinken van een stuk blad, de bloedvaten in het brein verwijden zich wat de pijn zou wegnemen.

Maar kijk eerst maar naar de prachtige bloem.

Vogeltelling
18 maart 2016 om 07:54
Pieter Rust
Vroeg

Afgelopen zondag heb ik meegedaan met de vrijwillige vogeltelling. Dit is ontstaan uit de samenwerking met de bosorganisatie en het Sovon. Tot een tijdje terug kon men zich hier voor opgeven.

Vroeg uit de veren slaat dus niet alleen op vogels. Kwart over zes verzamelen en stipt half zeven op pad. We volgen een eerder uitgestippelde route en noteren het gedrag van vogels.

Territorium

Het fluiten, baltsgedrag of gewoon de aanwezigheid van de vogels wordt genoteerd. Zowel op papier als via een app. Het in kaart brengen van de vogels op deze manier geeft ons een goed beeld van de vogels maar levert natuurlijk ook een spiegel over het uitgevoerde beheer van de afgelopen jaren.

Koud

De eerste ronde was koud. We begonnen met min twee graden en over de ronde doen we ongeveer twee en een half uur. Maar het was de moeite; appelvinken, zwarte mezen, winterkoninkjes, merels en zanglijsters zijn al flink bezig. Voor boomklevers en kruipers was het denk ik nog wat koud. Maar er komen nog zeven tellingen. Nog een aantal in alle vroegte maar ook een avondtelling.

Ben beniewd!

Der Lindenbaum
2 maart 2016 om 11:34
Pieter Rust
thumb_image

Is het gerechtvaardigd om zo voor het naderende voorjaar nog te luisteren naar Die Winterreise van Schubert? Ja natuurlijk! Dat zou ik het hele jaar door maar doen.

Zoals de linde bezongen wordt... Je ziet het tafereel zo voor je. Hier in het bos staan er ook vele. De meeste natuurlijk in de welbekende lanen.

Oud

De linde werd al bij de germanen als heilige boom gezien. Het zou de behuizing zijn van de god Freya. Geliefden trouwden onder de lindeboom, vaak stond er op marktpleinen een linde nabij het rechthuis. Onder de lindeboom werd dan recht gesproken.

Verre liefde

Maar ook het symbool voor verre onbereikbare liefde. In het lied zingt men: ik lag onder mijn boom, de ouwe trouwe linde, volmaakt voor dagdromen, zelfs toen de twijfels kwamen bood de linde me rust. hij ruiste tegen mij: hieronder lig je goed.

Lekker

In juni verschijnt de bloesem en is er rondom de lanen hier een heerlijk zoete lucht te ruiken. Voor bijen en hommels is het erg belangrijk dat er meerdere lindes in de buurt staan. Bij solitair staande lindes verbruiken deze belangrijke insecten namelijk spoedig meer energie bij het fladderen dan er nectar verzameld kan worden.

Telefoon uit, en dagdroom nou eens een keer!

Een korte ontmoeting
16 februari 2016 om 08:31
Pieter Rust

Wie regelmatig in het bos komt heeft hem vast eens gezien. De oudere man op de fiets, brood strooiend voor de kraaien.

De afgelopen maanden heb ik hem in elk geval niet meer gezien. En min of meer dagelijkse bezoekers kennen we als boswachter natuurlijk wel aardig, dus viel het op dat hij niet meer naar het bos kwam.

Daar is ie weer

Tot aan vorige week, toen ik hem ineens weer zag en hij me tegemoet fietste op het doorgaande fietspad. Ik zette de dienstauto aan de kant en ik wenkte de man. Toen hij gestopt was zei ik hem dat hem me was opgevallen dat hij enkele maanden niet in het bos gezien was. Hij vertelde dat hij wat opgebrand was en last van zijn benen had. Hij is immers al tachtig...

Geduldig

Maar nu voelde hij zich wel weer goed en ik vertelde hem dat het leuk was hem weer te zien. Opeens werd de man wat emotioneel en vertelde het bos gemist te hebben. En glunderend vertelde hij vervolgens dat op het moment dat hij voor het eerst weer naar het bos kwam de kraaien massaal op hem af kwamen vliegen en hem herkenden.

Mooi toch?

Trilzwam
4 februari 2016 om 09:43
Pieter Rust
thumb_geletrilzwam

Hola, wat is dat..? Een toevallige blik die geworpen werd zag een gele bol hangen aan een boom.

Auto aan de kant en het bosperceel in. We zien ze wel vaker maar zo groot als deze was me nog niet eerder opgevalen. De gele trilzwam, gehecht aan een els.

Tremmela mesenterica

Wetenschappelijk Tremmela Mesenterica maar op zijn Hollands dus de gele trilzwam. Zijn vorm lijkt wel wat op hersenen, wat plooien betreft en de zwam is sterk gelobd.

Wisselend uiterlijk

Zijn uiterlijk is echter wel veranderlijk. Bij vochtige lucht en regen is de zwam helder geel van kleur. Bij droog weer krimpt het ding en wordt de kleur langzamerhand oranje.

Brandstapel?
15 januari 2016 om 13:50
Pieter Rust
Beelden

Enkele weken geleden troffen we deze beelden aan in het bos. Wat is dit nu weer...?

En eerlijk gezegd weten we het niet. Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand deze beelden gemaakt heeft, er op uitgekeken raakte en de beelden vervolgens aan het bos gedoneerd heeft. Dat lijkt ons echter niet want een afvalcontainer is dan logischer.

Voodoo?

Zoals u ziet houdt het ene beeld de ander een stok voor de keel. De associatie met onthoofdingen is snel gemaakt. Zeker in deze tijd... Maar misschien betekent het wel het opheffen van een blokkade, wegnemen van een aandoening. Ik weet het ook niet.

Vaker vreemde zaken

Nu is dit niet een op zichzelf staand iets. We hebben op een andere plek in het bos een keer een grote cirkel gevonden, hangend in een boom en gemaakt van takken. Nog niet heel lang geleden een kort spoor gevonden in een bosperceel van zwarte A-4tjes met witte tranen en bloemen er op. Allen op uiteenlopende locaties.

Volle maan

Wat de betekenis ook is, het bos bewaart kennelijk nog wel wat geheimen.

Als u in de nabije toekomst mensen op een bezemsteel ziet rondfladderen in het bos vernemen we dit graag.

Op tijd
1 januari 2016 om 09:14
Pieter Rust

Zo, daar is het dan. Het nieuwe jaar, keurig netjes op tijd. Net als voorgaande jaren.

Voor mij begint het nieuwe jaar echter rond de 21e december. Op het moment dat de tijd van de kortste dag verstreken is. Het moment van het lengen der dagen en de terugkeer van het licht. Oud en nieuw is ten slotte ook maar de uitkomst van een rekensom van iemand die eeuwen geleden ernstige behoefte had aan structuur.

Knal

Het vuurwerk in het bos was er ook dit jaar weer, maar minder als voorgaande jaren. Toen hadden we regelmatig ontplofte vuilnisbakken en vele meldingen van bezoekers over knallen en honden die in paniek gevlucht waren. Gelukkig viel dit mee dit jaar op een paar flinke knallen na. Wel hadden collega's Maarten en Abe een mooie zaak; zij hielden in het begrazingsgebied drie knapen aan met illegaal vuurwerk. Dit bleken ze gekocht te hebben van iemand die vanuit zijn auto de rommel verkocht. De politie is hierbij betrokken en een dag later is de verkoper op één van de parkeerplaatsen van het bos door hen aangehouden voor het verkopen van zwaar illegaal vuurwerk.

Gek eigenlijk

Is het trouwens niet verwonderlijk dat er voor de actie die gehouden werd voor mensen in nood, die in échte nood verkeren, nog geen acht miljoen is opgehaald terwijl er de afgelopen uren voor ruim zestig miljoen aan knalgedoe is aangeschaft?

Mooi

Ergens heel ver weg kan ik nog wel bedenken dat mensen vuurwerk mooi zullen vinden. Het mooiste aan vuurwerk vind ik echter de ochtend er na.

Alle goeds!

Conferentie
14 december 2015 om 13:30
Pieter Rust

Vorige week ben ik samen met collega Annemiek bij de conferentie "gedragsbeïnvloeding in handhavingsituaties" geweest. Een erg interessante dag!

Zo waren er diverse mensen die lezingen verzorgden en daarna was er de gelegenheid om enkele workshops te volgen.

Wat zeg je?

Zo vond ik de lezing door één van de gedragswetenschappers over het luisteren erg boeiend. Hoe luisteren we eigenlijk? Vaak zeggen we dat we iemand begrijpen als er iets tegen ons wordt gezegd, maar is dat ook echt zo? In dagelijkse gesprekken wachten we vaak af tot de ander bijvoorbeeld adem haalt en happen direct toe onze mening te ventileren. Hoe vaak zeggen we niet " nou, dat zou ik nou nooit doen". Waarmee we eigenlijk zeggen dat hetgene ik doe de norm is en de ander per definitie fout zit.

Dialoog

Haar belangrijkste boodschap was echter dat we veel meer de dialoog aan moeten gaan met elkaar, en er voor zouden moeten waken dat we niet vervallen in discussie. Dit verwijderd alleen maar.

En wat is er mis met een gesprek aan gaan in een handhavingsituatie? Het gaat er uiteindelijk om dat wij begrip hebben voor de beleving van de ander als we iemand bekeuren. Het is een mooi streven om te bereiken dat de ander, hoe vervelend de bekeuring wellicht ook is, ook begrip heeft voor ons standpunt.

Zomaar een vijdagavond
15 november 2015 om 17:35
Pieter Rust
Lindenlaan

Afgelopen vrijdag hadden Albert en ik nachtdienst. Gezien de weersverwachting hebben we de tijd van werken wat aangepast maar zelfs in een pikdonker bos gebeurt genoeg.

Zo zagen we tijdens een ronde, zo rond 19:00 uur, een groep kinderen in het bijzijn van twee volwassenen bij één van de bruggen in het bos. Gezien de volle duisternis maar even gestopt en gevraagd of alles in orde was. Men was bezig met een speurtocht. Dat is natuurlijk prima maar we hebben wel uitgelegd dat we als boswachters graag weten willen wat er gebeurt in het bos.

Bouwafval?

Even later zagen we op het fietspad langs de Ringvaart een auto rijden. Op de parkeerplaats die vlakbij was hebben we de bestuurder laten stoppen en gevraagd waarom hij op het fietspad reed. Hij was vanaf de parkeerplaats het verkeerde pad in gereden, vertelde hij. Op zich begrijpelijk. Op de zijkant van de auto stond echter reclame van een bouwbedrijf. Aangezien we met enige regelmaat bouwafval aantreffen zonder eigenaar zijn we met het genoteerde kenteken hetzelfde pad afgereden om te zien of er ergens afval gedumpt was. Gelukkig was dit niet het geval.

Dierenambulance

Later op de avond kregen we een melding dat er allerlei mensen de Oeverlanden in gingen en daarbij ook gebruik maakten van een bootje om daar te kunnen komen. Gezien de kwetsbare natuur daar zijn we er direct naar toe gereden. Inderdaad een grote groep mensen aangetroffen die met zaklampen door het natuurgebied liepen. Navraag leerde ons dat de dierenambulance met groot materiaal uitgerukt was om een hond te zoeken die bij mensen uit huis ontsnapt was. Een hond die sinds vier dagen in Nederland was en met een nare historie emigreren kon naar Nederland. Paniek van de eigenaar wel te snappen. We hebben even helpen zoeken en gelukkig kon de hond uiteindelijk door de eigenaar gevangen worden.

Verder in totaal vier vossen gezien, enkele plensbuien kunnen ontwijken en tegen half één huiswaarts. Een prima dienst!