Zoeken in Amsterdamse Bos
Pad tot huidige pagina

Weblog boswachter Pieter Rust - Bijdragen juni 2016

Weblog boswachter Pieter Rust - Bijdragen juni 2016

Dit weblog wordt geschreven door boswachter Pieter Rust. Hij vertelt tweewekelijks wat hij meemaakt in het Amsterdamse Bos.

Excursie met boswachter Pieter Rust

Je kunt op zijn ervaringen reageren via de knop, 'reageer' onder ieder bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Kijk hier voor meer informatie over de Boswachterij in het Amsterdamse Bos.

Midzomernachtwandeling
27 juni 2016 om 08:28
Pieter Rust
licht

Vorige woensdagavond was er de midzomeravondwandeling. Een flinke wandeling met als eindpunt de schemering.

Om 20:30 uur vertrokken we vanaf ons beheerkantoor aan de Nieuwe Meerlaan. Tijdens de wandeling stond ik enkele malen stil om iets te vertellen over het bos.

Wat is dat?

Nabij de Geitenboerderij stonden we even stil om wat te luisteren naar de verschillende vogels die daar te horen waren, zoals zanglijster, roodborst en het gekras van een narrige gaai. Verderop kwam de inrichting en het beheer van het bos ter sprake.

Goddelijk

Maar het draaide natuurlijk om de langste dag. In een bos zijn voorbeelden te over om te laten zien hoe belangrijk het licht is, wat dat doet met flora en fauna. En ik benoemde het toch wel wonderlijke van de zonsopkomst, elke dag weer.

Sfeervol

Ineens gaf iemand in de groep aan hierin de hand van God te zien, dat alles echt geschapen is. Een bijzondere kijk op het geheel en ook best knap om zo'n persoonlijk standpunt in een groep neer te leggen. Maar het mooie was dat ook anderen van de groep hun persoonlijke visie vertelden. En zo filosofeerden we er een tijdje op los. Dit gaf een bijzondere sfeer aan het in avondlicht gestoken bos!

Ik kijk dan ook terug op een bijzondere excursie. En aan de deelnemers: nogmaals mijn dank!

Nieuwigheden
11 juni 2016 om 12:03
Pieter Rust
Foto

Nou, het zal niet heel veel mensen zijn ontgaan; de nieuwe borden bij de ingangen en daarmee de verduidelijking van de regelgeving.

En op zich vielen de reacties van bezoekers mee. Uiteraard viel het niet bij eenieder in goede en vruchtbare aarde. Er zijn wat klachten binnengekomen maar als je het aantal daarvan afzet tegen al de bezoekers die naar het Bos komen denk ik dat we er goed aan hebben gedaan.

Flauw

Maar dan is er nog de kleine en grote speelweide. De gemeente Amstelveen schrijft in hun regelgeving voor dat velden als deze het gehele jaar verboden voor honden zijn. Met juiste argumentatie als beperken van overlast, hygiëne op zowel het grasveld als rondom het zwemwater en veiligheid. We hebben wat infoborden geplaatst met uitleg hierover, maar helaas werden die al snel, en we hebben een vermoeden door wie, verwijderd danwel vernield.

Wees gerust

De organisatie van het Amsterdamse Bos vindt een afsluiting voor honden gedurende het hele jaar wat te gortig en beperkt dit, als tegemoetkoming naar de bezoekers, tot en met het zomerseizoen. De officiële verbodsborden voor de weides duurden wat bestellen betreft wat langer dan we hadden gehoopt, maar ze zijn binnen. Op zeer korte termijn worden ze geplaatst, voorzien van beveiligde bouten en verzonken, het is helaas nodig, in snelbeton.

Gesnapt?

Een beetje boswachter is in het bezit van wildcamera's, ook wel cameravallen genoemd. Misschien hangen we er wel een paar op. Eens kijken wie nou de borden vernield...