Weblog boswachter Pieter Rust - Bijdragen november 2016

Weblog boswachter Pieter Rust - Bijdragen november 2016

Dit weblog wordt geschreven door boswachter Pieter Rust. Hij vertelt tweewekelijks wat hij meemaakt in het Amsterdamse Bos.

Excursie met boswachter Pieter Rust

Je kunt op zijn ervaringen reageren via de knop, 'reageer' onder ieder bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Kijk hier voor meer informatie over de Boswachterij in het Amsterdamse Bos.

Voor de dag
16 november 2016 om 10:21
Pieter Rust
dingen

De zin “voor de dag, met Beitske de Jong” alleen al klinkt me als muziek in de oren. Het is het begin van het jonge radioprogramma op radio 4, tussen 05:00 en 07:00. Een geweldig programma met fijne muziek en lieve stemmen, leuke persoonlijke belevenissen tussendoor en op dinsdag even na zessen de mijmerrubriek.

Het zorgt voor stemmig nadenken. Kalme muziek in de vroege ochtend is als een balans die al bijna in evenwicht is. Gedurende de dag is die balans nog wel eens in de war maar het je realiseren van waar je nu in het heden bent, wat je tot nu toe gedaan hebt, kan zo af en toe geen kwaad. In eerdere blogs heb ik al eerder geschreven over dit soort mijmeringen. Brengt me bij de blog op zich; ik denk er wel eens aan om te stoppen en het stokje van het schrijven van blogs over te dragen. Dat komt door een soort stilstand, een blokkade of struikelblok. Nog niet zo gek lang geleden zijn een aantal blogs niet door de keuringsdienst van waren gekomen.

Positief

Laten we dat niet groter maken als het is maar dat ontneemt me wel iets van mijn creativiteit en spontaniteit. Dus die balans is wel wat in de war. Maar een verstoorde balans heeft ook weer iets heel positiefs. De uitdaging zit hem in het weer in balans krijgen.

Gedoe

Is de natuur eigenlijk wel eens uit balans? Ik denk dat daar wel wat handen voor omhoog zullen gaan. Aardbevingen, vervuiling, tsunami’s, vulkanen en bosbranden zijn aan de orde van alle dag. Wij als soort behoren immers ook tot de natuur. Onze evolutie, uitvindingen en ons gedoe gaan hand in hand. Misschien is het beter om te starten vanuit de gedachte dat de mens uit balans is? En dat kun je niet massaal oplossen door je op te werpen als president. Het lijkt me veel meer een individueel proces. Het goede in de mens zal toch wel een keer doorschemeren naar degene naast je?

Amsterdamse Bos

Om het wat dichter bij huis te zoeken; is het Amsterdamse Bos in balans? We zullen zien. Het nieuwe beleidsplan voor de komende vier jaar ...