Weblog boswachter Pieter Rust - Bijdragen januari 2017

Weblog boswachter Pieter Rust - Bijdragen januari 2017

Dit weblog wordt geschreven door boswachter Pieter Rust. Hij vertelt tweewekelijks wat hij meemaakt in het Amsterdamse Bos.

Excursie met boswachter Pieter Rust

Je kunt op zijn ervaringen reageren via de knop, 'reageer' onder ieder bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Kijk hier voor meer informatie over de Boswachterij in het Amsterdamse Bos.

Antivries
18 januari 2017 om 09:23
Pieter Rust
ijs

Nou, vandaag is het zo ver; de marathon op natuurijs. Het halve land in rep en roer, er is zelfs sprake van schaatskoorts. Maar in hoeverre kunnen we nou wel spreken van natuurijs?

Natuurlijk gebeurt de bevriezing op natuurlijke wijze maar het 's nachts met giertanken water sproeien op asfalt doet bij mij wel wat afbreuk aan het begrip natuurijs. Natuurijs lijkt mij het ijs op sloten in polders.

IJS IN HET BOS

Doet me wel denken aan de winters die ik als boswachter hier heb meegemaakt. Zes jaar terug de massale vissterfte door de combi van dik ijs en daarboven op een dikke laag sneeuw. Het schaatsen op krakerig ijs op de bosbaan. De man die er voor mijn ogen doorheen zakte en met ambulance richting VU ging. Of die twee jongens die in een badkuip de heuvel af wilden glijden.

DICHTE SPEELVIJVER

Wat te denken van wandelaars die te voet de bevroren Speelvijver overstaken. Terwijl er vanaf de kant toch erg veel slechte plekken ijs te zien waren. Ik hield het hart vast; honden die de gevaren natuurlijk niet zien en overal heen stuiven. Zelfs een gezin met kinderwagen en al stak de vijver over. Nu kun je wel zeggen dat krakend ijs niet breekt, maar toch...

KLAAR

Of er dit jaar een rondje Bosbaan geschaatst kan worden? Ik weet het natuurlijk net zo min als u. We zouden natuurlijk wat geasfalteerde paden onder kunnen sproeien. Kunnen we schaatsen tussen de Boswinkel en de Geitenboerderij.

Wedden dat we dan het eerste bos zijn in het land die een marathon op ijs claimen kan?