Weblog boswachter Pieter Rust - Bijdragen mei 2017

Weblog boswachter Pieter Rust - Bijdragen mei 2017

Dit weblog wordt geschreven door boswachter Pieter Rust. Hij vertelt tweewekelijks wat hij meemaakt in het Amsterdamse Bos.

Excursie met boswachter Pieter Rust

Je kunt op zijn ervaringen reageren via de knop, 'reageer' onder ieder bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Kijk hier voor meer informatie over de Boswachterij in het Amsterdamse Bos.

Tegenstelling
31 mei 2017 om 09:39
Pieter Rust
Zwaan

In de natuur zijn tal van tegenstellingen te zien en te ervaren. Sommigen zijn volstrekt logisch en trekken aan ons voorbij zonder dat we er misschien erg in hebben. Sommigen willen we misschien niet zien en weer andere tegenstellingen voltrekken zich meer verborgen.

Nu in deze tijd van het jaar is groei, bloei en afsterven goed te zien. Denk aan alle veldbloemen die nu opkomen. Tegelijkertijd zijn de bruine velden van stervend speenkruid en daslook (veroorzaker van de uienlucht in het bos!)  zichtbaar en maken ze plaats voor heksenkruid en geel nagelkruid.

Meldingen

Verder heb je natuurlijk drukte en verstilling in het bos, het ritme van dag en nacht en het spel van licht en schaduw. Soms komen er bij de boswachterij meldingen binnen die op een zonovergoten dag een schaduw werpen.

Dood

Zoals op de foto te zien is. Een dode zwaan, gestorven op de grens van land en water. Volgens de melder heeft een hond de zwaan uit het water geplukt en vervolgens dood gebeten. Toen wij ter plaatse kwamen stond er nog slechts een bedroefde vrouw die zich thuis voorgenomen had het zwanenkoppel met hun jongen te gaan fotograferen.

Niet mis

Enkele wetenswaardigheden over de zwaan, en hopelijk leest de eigenaar van de hond dit: Het is de grootste watervogel van het land, met maar liefst een spanwijdte van 2,40 meter. Zwanen beschermen terecht hun territorium. Het wijfje zit bijna 40 dagen op enkele eieren en de jongen blijven een jaar bij hun ouders en beschermen, bij onraad soms wat defensief, hun kroost.

Bovendien zijn volwassen zwanen partner voor het leven…

De dooier van de dageraad
5 mei 2017 om 11:40
Pieter Rust
thumb_bmp

Een tijdje terug schreef ik over de inventarisatie van de broedvogels in het Amsterdamse Bos. De boswachterij doet dit gedurende het broedseizoen in een aantal gebieden in het Bos. Soms met vrijwilligers, soms alleen.

Zo ook van de week toen ik een telling zou doen. Als om 04:15 de wekker gaat vraag ik me wel eens af waar ik aan begonnen ben. Maar als ik samen met het eerste licht aankom in het bos is het altijd weer de moeite waard.

Allerlei pluimage

Aangekomen op het beheerkantoor is het als eerste een druk op de knop waarop staat Zwarte Koffie, dan de sleutel van de dienstauto pakken en op weg. Tijdens het lopen is het een kwestie van goed luisteren, soms de verrekijker ter hand nemen en de gegevens invoeren middels een app. Alle vogels die zich laten horen, of bepaald gedrag

Niet zo warm

En eerlijk gezegd; van zanglijsters, merels en koolmezen wordt ik niet zo warm meer. Ondanks het feit dat ze een waardevolle functie en hun leventje hier hebben. Maar als je dan op een dode boom in alle ochtendkalmte van het bos ineens een bosuil ziet zitten, die al knipogend in het zonlicht zich zit te warmen, of de havik weer op zijn nest ziet zitten, of een ijsvogel voorbij ziet schieten ben je echt vergeten dat je zo vroeg er uit bent gegaan.

De foto is een toevallig samenspel van vroeg daglicht, zonnestralen en een bewogen telefoon...