Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina

Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos

Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941-1944

In het kader van 75 jaar bevrijding toont het Amsterdamse Bos van 2 september 2021 tot en met 3 april 2022 de tentoonstelling Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos  – Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941 – 1944.

Het Amsterdamse Bos, een begrip voor Amsterdammers. Aangelegd als werklozenproject uit de jaren dertig, dat weten de meeste mensen wel. Veel minder bekend is dat er in het Bos tijdens de Tweede Wereldoorlog speciale werkkampen waren voor joodse mannen, die daar verplicht tewerk werden gesteld. Hun tragische geschiedenis wordt nu voor het eerst uitgebreid belicht.
Reserveer uw bezoek (beschikbaar vanaf augustus).

Lion Tokkie, onderzoeker

Uit de schaduw

Weinig mensen weten dat er in en rond Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst dertien werkkampen waren speciaal voor joodse mannen, die daar verplicht tewerkgesteld werden.

Vier daarvan lagen in het Amsterdamse Bos en één op Schiphol-Oost. Ze vormden een schakel in de Jodenvervolging van de Duitse bezetter, waarin ook Nederlandse instanties een actieve rol speelden. Voor velen bleken de werkkampen een voorportaal voor deportatie naar Auschwitz en Sobibor.

In de tentoonstelling belicht het Amsterdamse Bos deze weinig bekende schaduwzijde van haar geschiedenis, aan de hand van persoonlijke verhalen, foto’s, objecten, documenten en film. Er is een wandelroute langs locaties waar is gewerkt, een podcast en een speciaal ontworpen kunstwerk. Voor scholen is er een educatief programma.

Bezoek de tentoonstelling

De tentoonstelling is te zien van 2 september 2021 tot en met 3 april 2022 in de Boswinkel, het bezoekerscentrum van het Amsterdamse Bos. 
Adres: Bosbaanweg 5, 1182 DA Amstelveen. Kijk voor de actuele openingstijden op de website van het Amsterdamse Bos: amsterdamsebos.nl/boswinkel.

Tickets

Toegang voor individuele bezoekers is gratis. U moet uw bezoek wel vooraf reserveren in verband met de coronamaatregelen, dat kan vanaf augustus 2021.

Dagboek Sal Santen

Groepen en rondleidingen

Voor rondleidingen en reserveringen voor groepen en scholen neemt u telefonisch of per mail contact op met de Boswinkel.
Telefoon 020 251 7840, mail: deboswinkel@amsterdam.nl.

Agenda (voorlopig)

  • 1 september: Opening expositie voor pers
  • 2 september: Opening voor publiek
  • 19 september: Literaire karavaan
  • 17 oktober: Literaire karavaan
  • 21 november: Nabestaandendag
  • 3 oktober: Lezing door Lion Tokkie

Pers

Perscontact:
Hinke Kappert, communicatieadviseur Amsterdamse Bos, telefoon 06-1014 9457, mail
h.kappert@amsterdam.nl.

Meehelpen?

Wij zoeken mensen die ons assisteren bij deze tentoonstelling in De Boswinkel.

Iets voor u? Meld u dan nu aan als vrijwilliger.

Afbeelding

Realisatie

De gemeente Amsterdam/het Amsterdamse Bos presenteert deze tentoonstelling ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in samenwerking met verschillende partijen.