Op pad met de podcast

Ga op pad in het Bos met de speciaal voor de expositie ontwikkelde audiotour, die u op uw smartphone of tablet beluistert. De route voert langs plekken waar joodse mannen gewerkt hebben aan de noordkant van de Bosbaan, tussen De Boswinkel en Boerderij Meerzicht.

Onderweg hoort u achtergronden en persoonlijke verhalen. De audiotour is geschikt voor wandelaars en fietsers, en ook voor de rolstoel. De podcast blijft ook na het einde van de expositie beschikbaar.

Download de podcast

Zet de podcast alvast thuis - of een andere plek met wifi - op uw smartphone of tablet. Het audiobestand vindt u op:

1) Deze website

Download het bestand van de audiotour 'Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos' (MP3, 80 MB).

2) Op een van onderstaande podcast-platforms

Zoek in de app op de titel 'Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos'. Klik op 'Integrale podcast' en kies 'downloaden' om de podcast naar uw apparaat te kopiëren. Onderweg kunt u de audiotour pauzeren om naar een volgend punt in de route te gaan. Via onderstaande logo’s komt u direct bij de podcast.

Spotify

Apple Podcasts

De podcast thuis of in de klas beluisteren

U kunt de podcast natuurlijk ook gewoon thuis of in de klas beluisteren. Klik op een van onderstaande bestanden. Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume aan te passen.

1) Integrale podcast

audio: Podcast Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos

2) Afleveringen

1. Aankomst in het Amsterdamse Bos – Abraham Konijn, 1942

audio: Podcast Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos aflevering 1

Beluister deze aflevering bij de halte van de (tegenwoordige) museumtramlijn, bij het standbeeld van de Stedenmaagd. In 1942 moest Abraham Konijn hier uitstappen om aan het werk te gaan in het Amsterdamse Bos. Muziek: ‘Aloscape 2’ en ‘Arctic Draba’ van Blue Dot Sessions.

2. De Bosbaan – Levie de Lange, 1938

audio: Podcast Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos aflevering 2

Beluister deze aflevering als u loopt naar (of uitkijkt over) de Bosbaan. Levie de Lange werkte al in 1938 in het Amsterdamse Bos. Dat was tijdens de economische crisis: wie werkloos was kon voor financiële steun hier een aantal maanden aan de slag. Muziek: ‘Kovd’ van Blue Dot Sessions.

3. Richting de Nieuwe Meer – Abraham Gobets, 1942

audio: Podcast Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos aflevering 3

Beluister deze aflevering als u het pad langs de Bosbaan heeft gevolgd en rechts over de brug bent gegaan, over het pad dat leidt naar de Nieuwe Meer. Abraham Gobets werd in 1942 ontslagen omdat hij joods was. Na meerdere overplaatsingen moest hij aan het werk aan de oevers van de Nieuwe Meer, met alleen nog maar andere joodse mannen. Muziek: ‘Tiny Bottles’ van Blue Dot Sessions.

4. Bosbaansluis – Jonas Turksma, 1942

audio: Podcast Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos aflevering 4

Beluister deze aflevering als u bij de Bosbaansluis bent aangekomen. Jonas Turksma werkte bij het ANP en werd direct na de bezetting ontslagen omdat hij joods was. In 1942 moest ook hij aan het werk in het Amsterdamse Bos, totdat begin oktober 1942 al dit soort joodse werkkampen in Nederland werden ontruimd en alle mannen met hun gezinnen werden weggevoerd naar Westerbork. Muziek: ‘Di Breun’ en ‘Silky’ van Blue Dot Sessions.

5. Oeverlanden – Julius Amsberg, 1944

audio: Podcast Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos aflevering 5

Beluister deze aflevering als u op het pad bent aangekomen waar u de oeverlanden in kunt lopen. Vanaf oktober 1942 werd hier niet meer gewerkt, maar in 1944, op veertig minuten loopafstand hiervandaan, in Schiphol-Oost, werden gemengd gemengde joodse mannen tewerkgesteld, zoals Julius Amsberg. Muziek: ‘Cirrus’ en ‘Di Breun’ van Blue Dot Sessions.

6. Polder Meerzicht – Nederlandse instanties, 1941–1944

audio: Podcast Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos aflevering 6

Beluister deze aflevering als u vanaf het pad uitzicht begint te krijgen op Polder Meerzicht. Onder de Duitse bezetting waren Nederlandse instanties verantwoordelijk voor – en profiteerden van – de tewerkstelling van joodse mannen. Muziek: ‘Kovd’ van Blue Dot Sessions.

7. Boerderij Meerzicht – Afsluiting door Marjoleine Oppenheim

audio: Podcast Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos aflevering 7

Beluister deze aflevering als u in de buurt komt van Boerderij Meerzicht. Deze laatste aflevering wordt ingesproken door schrijver Marjoleine Oppenheim. Muziek: ‘Tiny Bottles’ van Blue Dot Sessions.

Credits

De podcast is in het kader van de expositie ontwikkeld en ingesproken door Caspar Stalenhoef.
Muziek:   ‘Aloscape 2’, ‘Arctic Draba’, ‘Kovd’, ‘Tiny Bottles’, ‘Di Breun’, ‘Silky’ en ‘Cirrus’ van Blue Dot Sessions.

Expositie

De tentoonstelling ‘Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos’ is tot en met 3 april 2022 te zien in de Boswinkel, het bezoekerscentrum van het Amsterdamse Bos.