Pad tot huidige pagina

Week van de Teek: Hoe bescherm je jezelf tegen de teek?

De lente brengt niet alleen kleurrijke bloemen en warme zonnestralen met zich mee, maar ook de komst van een klein spinnetje: de teek. Van 22 tot en met 26 april is het Week van de Teek. Wij gebruiken dit moment om jou te informeren over het beestje en hoe je het beste kunt beschermen tijdens jouw bezoek aan het Amsterdamse Bos. Lees verder en wees voorbereid tegen tekenbeten!

Wat zijn teken eigenlijk?

Teken zijn kleine, spinachtige beestjes die zich voeden met het bloed van mens en dier. Ze verschuilen zich vaak in bossen, graslanden en tuinen, wachtend tot een nietsvermoedende voorbijganger langskomt. Hun beten en de ziektes die ze kunnen overdragen, zoals de ziekte van Lyme, dus is het belangrijk om jezelf tegen teken te beschermen. Niet elke teek is besmet met de lymebacterie, maar het advies luidt om de teek altijd direct op de juiste manier te verwijderen.

Kom jij naar het Bos om jouw hond uit te laten? Onthoud dan dat óók deze een aantrekkelijke prooi is voor de beestjes. Controleer jouw hond regelmatig om zo besmetting van de bacterie te voorkomen.

Waar kun je teken vinden?

Teken houden van plekken met veel begroeiing, waar ze zich kunnen verstoppen en op zoek kunnen gaan naar een gastheer om van te genieten. Vooral in de lente en zomer, wanneer we meer tijd buiten doorbrengen, maak je meer kans op een tekenbeet en is het slim om voorzichtig te zijn.

De beestjes kunnen vanuit hoog gras op dieren of mensen kruipen, of houden zich vast aan boomtakken waar ze zichzelf strategisch uit laten vallen - op zoek naar voeding. Je kunt het beestje dus vinden het Amsterdamse Bos, in een mooie groene achtertuin of parken in de stad. Het is dus áltijd slim om je voor te bereiden!

Hoe kun je jezelf beschermen tegen teken?

We hebben een paar eenvoudige tips om je te helpen tekenbeten te voorkomen:

  • Bedek jezelf: Draag kleding die je huid bedekt, zoals lange mouwen en broeken en hoge sokken. Op die manier kunnen teken niet gemakkelijk bij je huid komen.
  • Gebruik werende middelen: Spray antitekenspray op je huid en kleding om teken op afstand te houden.
  • Blijf op de paden en vermijd dichte begroeiing waar teken zich graag verstoppen.
  • Controleer regelmatig op teken: Na een dagje buiten, kijk of er geen teken op je zijn blijven plakken. Controleer vooral warme plekjes zoals oksels en liezen.
  • Verwijder teken voorzichtig: Als je toch een teek vindt, verwijder hem dan voorzichtig met een speciale tekenpincet. Heb je niks bij je? We verkopen diverse teken-producten bij  de Boswinkel.
  • Weet waar teken actief zijn: Ken je omgeving en weet waar teken vaak voorkomen, zodat je extra alert kunt zijn.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je jezelf en anderen beschermen tegen tekenbeten en de ziektes die ze kunnen overdragen.

Fotografie door Erik Karitz, via Pexels.